Witam
Pare pytan odnosnie wymiany opon i zbieznosci...
1. Zmienialem koncowki drazkow i tuleje wachacza po jednej stronie. Pojechalem na zbieznosc i okazalo sie, ze mam zjechane opony od wewnatrz, o czym wiedzialem. Tylko nie mialem pojecia, ze moze miec to wplyw na ustwienie zbieznosci, moze ?
Facet powiedzial, ze gwarancji nie da i polecil zmienic opony (tak sie sklada, ze zajmuja sie tym) Czy to prawda, ze lepiej zmieniac opony bo moze byc to wyrzucona kasa w bloto ?
2. Druga kwestia. przejechalem sie w poszukiwaniu uzywek i znalazlem dwie calkiem niezle, rowne, 6-7mm z tym, ze jedna ma delikatnie wieksze zuzycie. Czy opony na przod musza byc "rowne" pod wzgledem zuzycia ? Lub inaczej, uzywki na przod calkowicie odpadaja ?
3. Jezeli drugie jest prawda, to uzywki odpadaja. Idac dalej czy ktos bral opony przez internet ? Bo ceny na miescie sa o jakies 20-30 zł wyzsze od sztuki, z tym, ze pewnie zalozenie byloby gratis. Jaki jest sredni koszt zalozenia i wywaznia nowej opony w malym zakladziku (zapomnialem spytac) ?
4. Znalazlem takie strony: http://www.motoricus.pl <-- lepsze ceny, www.opony.com czy ktos mial stycznosc i zamawial, jest ok ?
5. Czy moge wymienic sobie sam przod na nowki (bo taki mam plan i budzet) ?? jaki wplyw beda mialy na auto tylne, uzywane opony (sa w nieco lepszym stanie), pomijajac juz bezpieczenstwo jazdy ??
6. Co do nowych mam na oku takie z tej stronki motoricus, bo tam maja wyraznie lepsze ceny: UNIROYAL Rallye 680 (produkcja Rumunia ??), YOKOHAMA AA01, Fulda ECOCONTROL, Sava PERFECTA, Yokohama A.drive. Ktore z nich sa szczegolnie godne uwagi ?
7. W tej chwili mam opony 175/70R13 82T lub H nie pamietam..czy to sa dobre wymiary do mojego auta MKV 1,4i hatchback ? Czy moge na te felgi alumionowe ktore mam wrzucic sobie np 185/65 cos w tym stylu ? Jaki rozmiar polecacie na lato. Chodzi o wyglad, komfort jazdy (lepsza przyczepnosc), rozsadna cene i zeby nic tam nie tarlo przede wszystkim...
Troche tego jest ale gdyby komus sie chcialo odpowiedziec konkretnie i krotko chociaz na pare punktow bede bardzo wdzieczny bo to moja pierwsza wymiana (z przymusu!) opon i chce rozsadnie wydac kase i byc zadowolonym
[ wiadomość edytowana przez: penny_pl dnia 2007-04-30 18:23:40 ]

ale ogolnie opony ok..szybko i bardzo sprawnie moge ich polecic
) ??