Pekniety waz!!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie?dokladnie pekl mi waz odchodzacy od termostatu do chlodnicy ten do ktorego wkrecony jest jakis czujnik ,pekniecie ma ok 2mm jak jest goracy ucieka mi przez niego woda w blyskawicznym tepie.mam kilka pytan co do tego...(1.6 16v 91r.)
1.co to za czujnik(ma 2 kabelki i od niego odchodzi 3 kabelek zakoncz.fajeczka)
2.niemam narazie mozliwosci kupna tego weza bo jestem za granica i znalazlem tu tylko zwykle weze bez wejscia na ten czyjnik(czy moge zalozyc zwykly waz bez tego czujnika i czy cos bedzie przeszkadzalo w prawidlowej pracy samochodu jak go niebedzie.
3.za co jest odpowiedz.ten czujnik
4.czy jakbym silikonem czerwonym to skleil bedzie trzymac(czerwony do 350 st.c)

To nie czujnik tylko termowlacznik wentylatora. Jesli go odepniesz to nie wlaczy sie wentylator chlodnicy. W korkach prawdopodobnie zacznie sie gotowac plyn chlodniczy a skutki raczej nieciekawe. Najlepiej to bym tak zatkal to pekniecie jakimis tasmami itp i po powrocie do kraju odrazu wymienil ten wąż. POzdrawiam

a jeszcze jedno lepiej bedzie jak niebede zakrecal korka w zbiorniczku wtedy niebedzie sie robilo takie podcisnienie??????i moze niewypcha mi tego silikonu ktorym to potraktowalem.a leci z miejsca gdzie ta cala obodowa wchodzi w waz niema dziory tylko boczkiem ucieka./

PIerwszy raz slysze zeby zostawic otwarty zbiornik wyrownawczy. Nie mam pojecia jak by to sie moglo skonczyc ale wiem ze na pewno zapowietrzy sie uklad chlodzenia. Ja bym to pekniecie uszczelnil jak najlepiej sie da i nie zostawial owartego zbiornika wyrownawczego.

Cytat:
2007-05-02 21:40:02, krzysiek23 pisze:
a jeszcze jedno lepiej bedzie jak niebede zakrecal korka w zbiorniczku wtedy niebedzie sie robilo takie podcisnienie??????i moze niewypcha mi tego silikonu ktorym to potraktowalem.a leci z miejsca gdzie ta cala obodowa wchodzi w waz niema dziory tylko boczkiem ucieka./

NADCIŚNIENIE może i będzie mniejsz, ale obniży się temperatura gotowania płynu, także na jedo wyjdzie. Taśma samowulkanizująca, tak ze trzy warstwy powinna wytrzymać.