Montaż głośników + mp3

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Mam kilka pytań. Mam toyote yaris w wersji podst. radio bez cd zwykły kaseciak. Chciałbym zamontowac 2 dodatkowe głośniki + zwykły odtwarzacz mp3 kieszonkowy. Mam pytanie czy ktos kiedys probowal cos takiego i czy to jest wogole mozliwe. Czy przelacznik TAPECD bedzie przelaczal sie na mp3 czy jest tutaj potrzebna ingerencja serwisu TOYOTY? Z tego co wiem podst radio to FUJITSU
i obsluguje tylko 2 wejscia. Czy istnieje mozliwosc szeregowego podlaczenia 2 nastepnych?

Pozdrawiam

Najłatwiej i najtaniej podłączyć mp3playera przez coś takiego.
Bezprzewodowych nie polecam, bo przynajmniej model co sobie znajomy kupił strasznie przerywał i nie dało się słuchać.

A głośniki pewnie by się dało, a co by nie?
Tylko czy wzmacniacz radyjka udźwignie to wszystko

oj nie nie nie. Taka kaseta - adapter też nie jest godna polecenia. Co prawda gra to, ale szumy są straszne, kasetę trzeba dobrze wrzucić i ułożyć jeszcze potem, żeby zamontowana w niej głowica dobrze dotykała głowicy w radioodtwarzaczu, inaczej są jeszcze większe szumy, słabszy sygnał a czasem wychodzi dźwięk mono. Szkoda pieniędzy. jeżeli radio ma jakieś wejścia z tyłu to będzie to najprostsze i najskuteczniejsze rozwiazanie, chyba, że przełącznik TAPE/CD dotyczy zmieniarki i nie ma żadnych więcej dodatkowych wejść. Podłączenie głosników (o ile oczywiście radio ma wyjście na 4 głośniki) też nie stanowi najmniejszego problemu. Musisz tylko kupić odpowiednie głośniki i puścić przewody (byćmoże jeżeli w tylnych drzwiach jest miejsce na głośniki to przewody już są. Prawdopodobnie tak jest, wtedy wystarczy zamontować głośniki i je podłaczyć.

PS. Jeżeli radio nie ma wyjść z tyłu a nie jest na gwarancji możesz je zanieśc do jakiegoś elektronika i dorobi Ci takie wyjście bez problemu za nieduze pieniądze. A jezeli byłbyś skłanny zrezygnować zupełnie z używania kaset w samochodzie to nawet trochę obcykany w elektronice kolega może Ci coś takiego zrobić.

[ wiadomość edytowana przez: gr1oszek dnia 2007-05-17 16:25:21 ]

Cytat:
2007-05-17 12:53:50, TOYOTA_YARIS_99 pisze:
Witam! Mam kilka pytań. Mam toyote yaris w wersji podst. radio bez cd zwykły kaseciak. Chciałbym zamontowac 2 dodatkowe głośniki + zwykły odtwarzacz mp3 kieszonkowy. Mam pytanie czy ktos kiedys probowal cos takiego i czy to jest wogole mozliwe. Czy przelacznik TAPECD bedzie przelaczal sie na mp3 czy jest tutaj potrzebna ingerencja serwisu TOYOTY? Z tego co wiem podst radio to FUJITSU i obsluguje tylko 2 wejscia. Czy istnieje mozliwosc szeregowego podlaczenia 2 nastepnych? Pozdrawiam

Daruj sobie radia w Yarisach sa tak denne ze producent nawet mocy nie podaje ...oceniam ja realnie na 10W muzycznej ,po podlaczeniu dodatkowych glosnikow zestaw nie przekrzyczy szumow podczas jazdy powyzej 100 km/h.
Ale do schowka wejdzie calkiem dobry sprzet trzeba tylko instalacje pociagnac

Mozna podlaczyc dwa dodatkowe glosniki jesli radio ma tylko dwa wyjscia glosnikowe.
Ale jedna zasada szeregowo nie rownolegle.
Bedzie ciszej gralo-bo impedancja nie bedzie wynosila 4 tylko 8 ale radyjko przezyje
Jesli zdecydujesz sie podlaczyc rownolegle to impedancja spadnie do 2 i na poczatku bedzie charczec a potem moze sie zakonczyc smiercia koncowki mocy

Cytat:
2007-05-19 20:47:19, paniol2005 pisze:
Mozna podlaczyc dwa dodatkowe glosniki jesli radio ma tylko dwa wyjscia glosnikowe. Ale jedna zasada szeregowo nie rownolegle. Bedzie ciszej gralo-bo impedancja nie bedzie wynosila 4 tylko 8 ale radyjko przezyje Jesli zdecydujesz sie podlaczyc rownolegle to impedancja spadnie do 2 i na poczatku bedzie charczec a potem moze sie zakonczyc smiercia koncowki mocy

Tak bedzie nie uchronnie bo koncowka nie jest zabezpieczona przeciwzwarciowo jak np w Sony.
Jak sie jednak chce pobawic to na plycie jest miejsce pod druga koncowke mocy na tylne glosniki.

a tak w ogóle to za 350 zł można już kupić całkiem przyzwoicie grający radioodtwarzacz z mp3 (pioneer, kenwood) wiec nie wiem czy nie lepiej po prostu zmienić odtwarzacz.