Przekaźnik od szyby

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, mam takie pytanko odnośnie przekaźnika dla szyby kierowcy, czy w mkV jest oddzielny przekaźnik na tą szybę?? sprawdzałem w innych postach i ktoś się tam pytał o taki zielnoy przekaźnik ale do mkVII. z góry dzięki za odpowiedzi

Cytat:
2007-05-25 10:20:52, zuraw7 pisze:
witam, mam takie pytanko odnośnie przekaźnika dla szyby kierowcy, czy w mkV jest oddzielny przekaźnik na tą szybę?? sprawdzałem w innych postach i ktoś się tam pytał o taki zielnoy przekaźnik ale do mkVII. z góry dzięki za odpowiedzi

W skrzynce przekaźników R18 zielony!

Ale to nie jest przekaźnik szyby kierowcy, tylko przekaźnik domykania szyb przy otwartych drzwiach i wyłączonej stacyjce. Wszystkich szyb. Przekaźnik szyby kierowcy to co innego - "one touch".

Dzięki

to może naświetlę mój problem i podzielicie się ze mną swoimi opiniami
jak są takie upały jak obecnie to szyba od strony kierowcy nie chce mi się opuszczać, miałem kiedyś problem z drzwiami bo puszczały wodę za uszczelkę tą drugą, no ale jakoś udało się to naprawić. także pomyślełem że styk zaśniedział i chciałem go oczyścić... i tu pojawił się tzw zonk. razem z tatą (a głównie on) namęczyliśmy się żeby wyjąć ten silnik ale udało się silnik dostał WD-40 na przepłukanie i chodził jak maszynka cichutko. styk był wporządk. no i pojawił się problem z przełącznikami. styki w nich oczyściłem na wszelki wypadek. no i opuszczała się szybka ale trzeba było nacisnąć kilka razy (ok3) i sszła na dół. z prawą też pojawił się problem, bo ta z kolei opuszczała się ale nie chciała podnieść i przełożyłem przełączniki i było ok, po tym jak popsiukałem WD-40 przełącznik i przełożyłem z powrotem to już było ok. ale po całym dniu walki i radości przedwczesnej okazało się że jest tak jak było.wczoraj dla przykładu jak jechałem to w pewnym momencie opuściła się ale jak podniosłem to stoi twardo. sprawdzałem kabelki rusząłem nimi i przegub również przy drzwiach... także jedyna nadzieja że to może być przekaźnik dlatego pytam czy może jest oddzielny na sybę kierowcy czy wspólny dla obu szyb?? i czy ktoś miał coś podobnego kiedyś

WD-40 nie nadaje się do elektroniki (smar-olej nie pomaga w przepływie prądu) Wyczyśc wszystko, odtłuśc, nasmaruj tylko trące części.

Rozbierz i przeczyść dokładnie przyciski otwierania szyb. Potrafi się tam zebrać dużo syfu i przestają działać!

tylko że oba przełączniki działają na prawej stronie a na lewej tylko nie działają
mimo to przeczyszczę bo może w tym wypadku WD nie było dobrym pomysłem, po rzeczywiście jest tłuste

dobra sprawa załatwiona, winą był silniczek i taki styk w nim, który nadpalił się, ale jak narazie nie zapeszając działa po naprawie. dzięki za sugestie i pozdrawiam

Cytat:
2007-05-25 10:32:00, WilK pisze:
Ale to nie jest przekaźnik szyby kierowcy, tylko przekaźnik domykania szyb przy otwartych drzwiach i wyłączonej stacyjce. Wszystkich szyb. Przekaźnik szyby kierowcy to co innego - "one touch".

witam.

ja wlasnie mam odnosnie tego pytania:

- czy tylko szyba kierowcy i czy tylko opuszczanie jest tego typu "one touch" ? [oczywiscie mam nadzieje ze dobrze to rozumiem - przy pojedynczym krotkim nacisnieciu szyba opuszcza sie do samego dolu chyba ze sie ja zatrzyma]

- domykanie szyb - ja tego niemam. czy jest mozliwosc dorobienia tego? albo czy trudno przerobic elektryczne szyby tak, aby mozna je bylo zamknac po wylaczeniu zaplonu? to jest strasznie wkurzajace.... :/

dzieki
pozdrawiam

są na allegro moduły tzw "domykania szyb" po zamknięciu centralnego, wiec mozna to zamontowac bez problemu

hmm.. no znalazlem.. nawet niedaleko mnie za 60zl. tylko zastanawiam sie jak sie to podlancza? jestem w tym temacie zielony. chodzi o taki mniejwiecej:

http://www.allegro.pl/item203035656_domykanie_szyb_.html

Cytat:
2007-06-10 19:05:29, archivi pisze:
hmm.. no znalazlem.. nawet niedaleko mnie za 60zl. tylko zastanawiam sie jak sie to podlancza? jestem w tym temacie zielony. chodzi o taki mniejwiecej: http://www.allegro.pl/item203035656_domykanie_szyb_.html

Tak mniej więcej to wszystko jest na schemacie, który dostaniesz z takim modułem, a jeśli nadal będziesz miał problemy to albo poproś kogoś o pomoc, albo pytaj na forum.

Polecam ten model, właśnie zamontowałem.

Natomiast odradzam stanowczo tak wyglądający:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Po wykryciu przeciążenia, główna ścieżka zasilająca moduł, przepaliła się, pomogło przelutowanie ale moduł wysiadł po kilku próbach. Sam nie wiem, może trafiłem na wybrakowany egzemplarz, ale generalnie wykonanie słabiutkie.

Cytat:
2007-06-10 18:40:08, archivi pisze:
- czy tylko szyba kierowcy i czy tylko opuszczanie jest tego typu "one touch" ? [oczywiscie mam nadzieje ze dobrze to rozumiem - przy pojedynczym krotkim nacisnieciu szyba opuszcza sie do samego dolu chyba ze sie ja zatrzyma]

up...
jakby ktos odpowiedzial mi jeszcze na to pytanko... bo strasznie mnie to meczy

z gory dzieki
pozdrawiam