Dzwieki wewnatrz rozgrzanego silnika 1.4

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zauwazylem ze po rozgrzaniu silnika mojego escorcika Mk5 na wolnych obrotach dochodza spod maski jakies delikatne stuki, warsztat stwierdzil ze to normalny dzwiek pracy tego typu silnika, gdyz jest to poczciwa 8v. mi osobiscie wydaje sie jednak ze jest tego jakis powod, w koncu ten samochod ma juz prawie 160tys.przebiegu jesli ktos spotkal sie z taka sytuacja to prosze o wsparcie bo poprostu na chwile obecna nie bedzie mnie stac na kosztowniejsza naprawe

Witam...
Mam tez essiego 8 zaworków i muszę Ci powiedzieć, że jest podobnie....nie przejmuj się, tak ma byc

moze popychacze maja luz i zdalo by sie wymienic

albo zawory do wyregulowania .. tylko nie wiem czy w 1.4 sie recznie reguluje...

[ wiadomość edytowana przez: kris-kzn dnia 2007-06-10 17:46:58 ]

Mam taki sam silnik jak ty, dźwięki które słyszysz to stukające samoregulatory.I teraz masz trzy możliwości :
1- wystarczy wymiana oleju (jeśli ma już dość duży przebieg) - wersja optymistyczna
2- wystarczy wymiana samoregulatorów (koszt około 260 PLN) - wersja mniej optymistyczna, ale nienajgorsza
3- kończą ci się krzywki na wałku rozrządu na którymś z cylindrów, co w połączeniu z wykończonymi samoregulatorami daje nam koszt około 900 PLN ( ja niestety mam przypadek 3 i sama wymiana samoregulatorów dała aż tyle, że przestał gasnąć po nagrzaniu, ale na pierwszym cylindrze stukają mi jak cho.... )

Ja mam tak ze po odpaleniu jak jest zimny stuka aż sie nagrzeje a jak sie nagrzeje dosc dobrze to też coś słychać ;/