Otóż jak na moją stronkę szukałem danych na ladaonline, to oczwiście nie pominełem również swoistego tuningu fabrycznego Nivy. A więc chodzi tu o wszystkie typy 21218, czyli:212180 Fora, 212182 Fors/Vip i oczywiście wspomniana 212183 Landole. Wyczytałem z danych, że wszystkie te wersje tuningu fabrycznego spełniają normy toksyczności R83, a więc w Polsce by były takie samochody niedopuszczalne. A zatem ciekaw jestem w jaki sposób Łazik mógł nabyć swoją 212183. Od rusków nie mógł całej sprowadzić, bo by był problem z zarejerstrowaniem jak mówiłem z powodu norm tylko R83. No chyba, że może dostała się do nas dzięki jakiejś łapówce?
Albo może fabrycznie była to wersja 21214, tylko, że Łazik sam na swoje zamówienie sobie przerobił: pozbył się części dachu, sprowadził sobie podzespoły landolki i zamontował? A oryginalnie (patrz wpis w dowodzie rejerstracyjnym) to wcale nie jest 212183? Ja bym był właśnie za taką wersją. Co Wy o tym sądzicie?
A najdziwniejsze jest to, że sam zainteresowany, tylko jak poproszono go o zdradzenie szczegółów, natychmiast gdzieś się ulotnił