Stop wysokim cenom paliw w Polsce

« Poprzedni | Nastpny »
http://twojepaliwo.pl/

No wanie si zastanawiam czy takei prostesty s skuteczne. Bo w zasadzie spowalnianie ruchu, czy wyjazdowe akcje powoduj, e tankujemy wicej wic stacje znow zarabiaj. Syszaem take o tankowaniu za 1z, kawa, znwu za 1z, ciastko, znowu za 1z po to, eby spowolni tacje, a ile kosztuje taka kawa na stacji? Mara dua wiksza ni na paliwie

Wydaje mi si, e warto prostestowa ale w skuteczny sposb, np przez wyznaczenie najdroszych stacji w regionie i nie tankowanie ich. Tankowanie na wybranych stacjach uderza do skutecznie w wytypowane stacje, ale jeszcze nikt jeszcze na to nie wpad.
Z moich obserwacji najwiksze mare ma statoil i shell.

Litr paliwa kosztuj ok. 2,7 z rafinerii z tego stacja cpn zarabia tylko 0,19 wic co chcesz zdziaa tankowaniem za 1z chod by nic nie zarabiali to i tak ok. 2,7z zgarnie d podatku.

Akcja pewnie jak i inna wiele nie przynios ale niech wiedz e jednak gupi lud ma si.

A moe zamiast ostawia si i blokowa drogi (za utrudnianie ruchu jest mandat) to niech ci wszyscy chtni nie korzystaj z samochodw przez tydzie, oczywicie w miar moliwoci. wydaje mi si to troch bardziej rozsdne i logiczne. stacja nie sprzedaje paliwa, wiec nie ma na tym zysku.

Dokadnie jedynym rozwizaniem jest po prostu nie tankowanie, korzystanie z komunikacji zastpczej.

Co moemy blokowa

Akcyza jest minimalna jaka jest wymagana przez UE

Naszym problemem jest saby zoty, wysoki dolar (zakup ropy w dolarach za baryk)

Traktowanie Europy rodkowej jako jeden kraj...czyt problemy np. Wgier i jej mieciowe obligacje s traktowane tak samo jak nasza gospodarka i nasze obligacje, mimo to e mamy Ratting na poziomie A- (Czechy maja A+ czyli dwa wyej, USA, AA+, Francja te AA+) ale np. Wochy BBB+ co ju jest traktowane jako mieciowy ratting.)

Przez to Zotwka dostaje po gowie i spada jej warto a jest niedoszacowana, co potwierdzaj eksperci.

Mamy skomplikowana sytuacj i nasza gospodarka reaguje tak samo jak inne kraje UE i na wiecie. Jestemy ma globaln wiosk.

W jakim procencie zablokowanie cieniny Ormuz przez Iran, ma wpyw na realne skoki ropy, a w jakim to spekulanci zarabiaj na tym podkrcajc cen...nigdy si nie dowiemy.

Problem polega na tym e podstawowa pensja w Grecji to 900 EURO a u nas okoo 330 EURO. Wic taki skok bije w nas mocniej.

Jak w kocu sie dokopiemy do ropy z upkw i gazu (wtedy moemy liczy e bdziemy miga na tanim paliwie, bo bdziemy go mieli duo, i duo wyeksportujemy) Marzenie

Chyba e Rosjanie jako wpyn na UE eby Polacy nie zamali ukadu si w Centralnej Europie majc wpyw na monopol Gazpromu

Tak wic nie przejmujcie si, tylko trzymajcie kciuki za sabego dolara...

[ wiadomo edytowana przez: SVERAdesign dnia 2012-01-31 20:26:56 ]

Spjrz na cen benzyny. Teraz na mnie. Teraz znowu na cen benzyny. Teraz na mnie. Dokadnie. Jad rowerem.

a ja wam powiem tak co do cen to tylko nazekac moga prywatni uzytkownicy aut. do czego zmierzam pracuje w transporcie jezdze ciezarowka wiec.... czy ropa bedzie po 5 zl czy po 10 to firmy maja w dupie poniewaz to i tak pojdzie cena do gory np. jadac ja z polski do frankfrtu nad menem czy do borusi czy gdzie kolwiek to w cene frachtu jest wliczone paliwo i na dodatek opaty drogowe. wiec wniosek taki ze takie protesty to o kant dup.. rozbic i nic nie dadza poniewaz gspodarke napedza transport z tankowanego disla to osoby prywatne tankuja zaledwie 10 % zuzycua reszta to ciezarowki busy autobusy kolej itp. wiec panstwo ma to w dup ze ropa jest droga a dlanich lepiej bo wiecej dla nich zostaje (dla panstwa) wiec suma sumaru takie prostesty tankowanie po 5 zl blokowanie t i tak nic nie da... NIETETY

Moim zdaniem jedynym rozwazaniem obnizenia kosztow transportu jest zmiana napedu bo paliwa sie juz nie ruszy, wedlug zapowiedzi z przed 20 lat to i tak mialo sie skonczyc ale znalezli nowe zloza i dalej jezdzimy a dzieki cena zuzywamy go mniej co jest pozytywnym skutkiem, jezeli kogos boli cena lansu po miescie to moze gazowac i o wyboru jest nie tylko LPG ale i CNG ale lipa bo stacja we wrocku tylko. Moje osobiste wskazanie to EV tanie ale z ograniczeniami baterii, ale zaskakuje w uzyciu.

« Poprzedni | Nastpny »