MotoNews.pl

1.8 D - problemy z odpalaniem/przekaźnik?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
przeszukałem forum, ale niezbyt wiele mi to dało bo w wątkach o przekaźnik jest bałagan...

moja stuacja wygląda następująco:

od 3 tyg. auto czasami nie chciało odpalić - rozrusznik cykał, czasami był zupełnie cicho, a potem przez tydzień wszystko było ok. Ostatnio grzebałem troche w elektryce (padnięta dmuchawa), więc wymontowałem rozrusznik, przeczyściłem styki (niestety nie udało mi się go rozkręcić... zapieczone śruby), sprawdziłem wszystkie kable, wyczyściłem klemy. Przez dwa dni wszystko było ok. Wczoraj znowu problem wrócił - ale pokazała się kolejna "nowość" - w momencie wystąpienia w/w sytuacji i wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki dalej jest napięcie - działa dmuchawa i świecą się kontrolki (co ciekawe przygasają, żeby po chwili całkiem zgasnąć i wtedy wszystko wraca do normy).

Jakiś czas temu, przy okazji przeszukiwania forum odnośnie pompy paliwa w benzynowym 1.6 natknąłem się na wzmianki o przekaźniku stacyjki, który to podobno lubi się "wieszać", a objawy pasują do mojego problemu. Niestety nie znalazłem już tego wątku, a chciałbym wiedzieć gdzie szukać tego przekaźnika? W skrzynce? Jaki to przekaźnik? Czy to wogóle przekaźnik?

Problem z odpaleniem tez mam (za kazdym razem jak tyka to czyszcze koncowki przewodow od rozrusznika - kiedys bede musial je wymienic) ale o tym drugim przypadku nie slyszalem...moze jakies zwarcie

czyli nikt nigdy nic takiego nie miał?

może ktoś mi chociaż podpowie jakie przekaźniki za to odpowiadają i czy są tylko w skrzynce, czy też gdzieś poza nią

dziękuję za pomoc...

sam doszedłem po kablach co to za p[rzekaźnik i usunąłem problem