Skrzynia biegów lantra

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich!
Mam problem ze skrzynią biegów i chciałbym ją wymienić gdyż naprawa przewyższa koszty kupna innej urzywanej. Pytanie jest następujące czy skrzynia z hyundaia pony rok 93 1.5 Gls o numerze CP176792039 bedzie pasowała do mojej lantry rok 93 1.5 Gls o numerze CP919200 dodam, że w obu autach jest sprzęgło hodrauliczne. Z góry dzięki za pomoc .Pozdrawiam

Cytat:
2007-08-17 18:59:25, sesew1 pisze:
Witam wszystkich! Mam problem ze skrzynią biegów i chciałbym ją wymienić gdyż naprawa przewyższa koszty kupna innej urzywanej. Pytanie jest następujące czy skrzynia z hyundaia pony rok 93 1.5 Gls o numerze CP176792039 bedzie pasowała do mojej lantry rok 93 1.5 Gls o numerze CP919200 dodam, że w obu autach jest sprzęgło hodrauliczne. Z góry dzięki za pomoc .Pozdrawiam

Numery, które podajesz nic nie mówią. To są numery seryjne.
Hyundai Pony i Scoupe w starej budzie ma 2 rodzaje skrzyń.
Pierwszy typ o ile dobrze pamiętam ti KM 100, a drugi to KM 101. Głowy nie dam z tymi numerami ale problem z tym jest taki:
KM 100 wg książki to 4 biegi, a KM 101 to 5 biegów.
Kupując skrzynię nie mogłem znależć KM 101 ale a to wszystkie KM 100 miały o dziwo 5 biegów. Ot taki koreański wymysł.
Poza tym wszyscy w polsce wołali za skrzynie do "Scoupe" około 1000zł. Więc pojechałem do niemiec(raptem 25 km od domu) i kupiłem skrzynię od Mitsu Lancera. Wszystko to samo ale ma inne przełożenia. Trochę stracił na przyspieszeniu ale za to na 4 biegu wyciska 190km/h więc jest oszczędniejszy.
Nie pozostaje nic jak zapakować do bagażnika starą skrzynię i dopiero szukać.