| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
jakubso Przemyśl | 2007-09-23 22:37:34 Witam. Czy może mi ktoś pomoc!? Moja carinka nie trzyma obrotów. Po odpaleniu obroty wskakują bardzo ladnie na 1000 jak ja przygazuje do 2000 zeby wskoczyc na gaz, to dzieje sie cos dziwnego. obroty spadaja co chwile na 600 potem na 900 i tak caly czas. Tak sie to ciagle wacha. Czasem zdaza sie ze obroty spadna tak nisko ze po prostu bez przygazowania - zgaśnie. Do tego czasem zapala sie kontrolna diagnostyczna ( check engine) Moze wie ktos jak, domowym sposobem, bez zagladania do stacji diagnostycznych samemu odczytac kod błędu? I jak go potem rozszyfrowac? A kontrolka ABS swieci sie caly czas, ABS nie dziala wiec moze to ma jakis zwiazek z ta konrolka diagnostyczną? z tym ze ona zaswieca sie doslownie na 2 sekundy poczym gaśnie. Dzieje sie tak w czasie jazdy ni stad ni z owąd no i ...spalila sie juz 3 zaróweczka ! Ale to zbadam sobie regulator napięcia i bezpieczniczki. prosze pomóżcie. Moze komus tez juz tak lecialy obroty? Boje sie co w zimie bedzie... jakubsobien@op.pl |
broker2004 TOYOTA DRIVER Subaru Legacy 2,0 warszawa | 2007-09-23 23:45:49 Przyczyn może być cała masa Ja długo walczyłem z czymś podobnym, jeśli na benzynie nie masz problemów z tymi wolnymi obrotami to znaczy że nie bedzie zbyt latwo tej przyczyny znaleźć...
Najpierw sprawdź kody diagnostyczne, robi sie to tak: w złączu diagnostycznym kawałkiem kabelak zwierasz styki E1 i TE1 i wlaczasz zapłon. Wtedy check engine zaczyna Ci migać kody w cari sa dwucyfrowe, czyli wyglada to np. tak że kod 25 bedzie wygladal tak: 2 blysniecia z mala przerwa, dluzsza przerwa i 5 blysniec z mala przerwa. Pozniej dluzsza przerwa i miga nastepny blad. Odtwarzane te bledy sa po kolei, pozniej dluga przerwa i zaczyna pod poczatku powtarzac. Jak zczytasz to zapodaj jakie masz to sie poszuka co znacza, teraz tylko pamietam że 25 to zbyt uboga mieszanka, 12 to jakies bledy zaplonu na wolnych obrotach a 52 to spalanie stukowe
ABS testuje sie zwierajac inne styki, ale nie pamietam które w tym momencie... |