Rozdzielacz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich na forum. Jestem nowy i mam pewien problem z lpg. Mam bmw e34 24V. Od 4 lat mam w nim gaz (BRC sekwencja, czy półsekwencja) i nie było problemów. Ostatnio rano odpalam, przełączył się na gaz i zaczął szarpać w przedziale 2500-3000 obrotów. Po puszczeniu gazu było i dalszym naciśnięciu na pedał samochód przyspieszał. Jednak gdy obroty zeszły ponizej 2500 i dalej nadusiłem na gaz znów się dusił i po puszczeniu a następnie naciśnięciu pedału znów przyspieszał bez problemu. Pojechałem więc do kolesia, który montował mi instalację i ten po 2 dniach stwierdził, że jest to rozdzielacz. Część tą postanowił wymienić i stwierdził, że jej koszt to 1900zł plus wymiana. Ja za instalację dałem 4000 i stwierdziłem,że nie ma sensu tego wymieniać. Generalnie nie orientuję się co to za część. Mówił tylko, że to taka puszka do której wchodzi 6 wężyków. Może ktoś z kolegów mi pomoże i doradzi, co to może być?I jak to jest rozdzielacz, to czy da się go naprawić? Czy jest jakiś zestaw naprawczy? Koleś wykasował mnie już 382zł i nic nie zrobił.

Witam,

jeżeli jest to rozdzielacz, to mniemam, że jest to III generecja BRC Just Hevy albo coś w tym rodzaju. W III generacji rozdzielacz powinien być tylko puszką do której wchodzi jeden wężyk z gazem, a wychodzi tyle ile jest cylindrów. Na chłopski rozum nie za bardzo ma co się popsuć, a jedynie zabrudzić zanieczyszczeniami z gazu. Rozbierz to i wyczyść dokładnie. Pamiętaj, że wężyki idące do cylinrów muszą być identycznej długości i nie mogą być nigdzie załamane. Po złożeniu spróbuj przetestować. Jak nie pomoże, to dopiero wtedy jedź do gazownika. Napisz jak Ci poszło.