Elektryczne szyby - NIVA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Posiadam Nivke z 99 roku i noszę się z pomysłem zamontowania w niej elektrycznych szyb.
Wiem, że przy zakupie nówki, można w opcji mieć elektryczne szyby.

Pytanie:
Jaki ukad elektrycznych szyb pasowałby do Nivy? Jaki oni tam montują?
Dzieki

CHyba są takie zestawy do łady 2107 - może to będzie pasować???ktos chyba zakładał takie coś i powinno być to gdziec na forum !
Pozdrówki
Paweł

Elektryczne szyby da się zamontować do każdego samochodu i wystarczy kupić na allegro uniwersalny zestaw. Przestrzegam przed zakupem najtańszych zestawów, bo zazwyczaj jest z nimi dużo problemów.

DEx

Np taki zestaw.

Aha to mam użyć po prostu uniwersalnych siłowników.

Słyszałem, że one bywają zawodne. Poza tym jak wygląda ich siła i wytrzymałość? Moje szyby nie chodzą specjalnie gładko.

A jak wygląda ich montaż? Tzn wiem, że wkłada je się w drzwi na zębatkę i takie tam, ale co z gałeczką do ręcznego otwierania?
Przecież nie zostawie jej zeby sie mi obracala kiedy otwieram lub zamykam szybe, a jak ją zdejmy to wystaje ta metalowa zebatka na która gałka jest nałożona.

Cytat:
2007-10-04 22:41:20, Elvoo pisze:
...ale co z gałeczką do ręcznego otwierania?

Gałeczke od ręcznego podnoszenia/opuszczania szyby ściągasz a zakładasz w to miejsce taką zaślepke dołączoną do zestawu. W zestawie jest kilka zaślepek róznej głebokości.

Aaaa widzisz. Nie wiedzialem.
Człowiek codziennie sie czegoś uczy

OK. Dzieki wam. Bede szedł w takim razie w tym kierunku.

Dzisiaj odebrałem Nivke z warsztatu po 3 tygodniach robót - zawieszenie skrzynia i tym podobne a jutro jade w trace. W sumie ponad 1000 KMow.
Życzcie powodzenia

Pozdrawiam Ładomaniaków

Przed montazem elektrycznych ogarnij te żeby chodziły lekko bo potem będziesz musiał sobie pomagać ręką bo silnik nie będize miał siły ruszyć szyby

No wiem wiem. Chociaż przyznam, że troche sie boje sam tam ingerować bo dostęp jest taki sobie i nie chce spitolić czegoś. Niestety szybki u mnie chodzą dość ciężko. Próbowałem w prawdzie je troszke przesmarować, ale efektu nie dało.

Panowie macie jakiś patent na dosyć ciężko podnoszące sie tylne szyby ?? powoli chce to podszykować pod elektryke a chce żeby to lekko chodziło - jak z przodu.

Ja ostatnio wychodze z zalozenia ze WD-40 na wszystko jest dobre... Będe jeszcze musiał wypróbować na kolanie bo ostatnio coś zaczyna mi skrzypieć, zacinać się i na koniec boleć

Środków podobnych do WD-40 jest wiele, równie dobrych i tańszych. Stosuje różne cuda, które wpadną mi w rękę, nawet jakiś silikon w sprayu do smarowania, jakieś smary w sprayu no i zwykłe techniczne w tubce. Wszystko jest dobre, ale jest jedna zasada... NIGDY nie można żałować preparatu

DEx