Corolla 1.3 12v szarpie przy pewnych prędkościach obr.silnik

« Poprzedni | Następny »
Witam wszystkich, jestem po raz pierwszy na forum więc jeżeli pojawią sie jakies bledy to z gory przepraszam.
Do rzeczy, mam corollke z 88 roku, 1.3 12v kat. bez sondy lambdy, od jakiegos czasu przy pewnych predkościach obrotowych szarpie silnik, dla przykładu (bo nie mam obrotomierza) na jedynce koło 20 km/h, na dwójce koło 40km/h i tak dalej. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś (jeżeli ktokolwiek ma) przesłał schemat tych przewodów powietrza sterujących gażnikiem. Nigdzie nie moge go dorwać. Może miał ktoś podobny problem to czekam na podpowiedzi.
PS. Madzia, piekny wózek, podobny do mojej bryki ale bardziej zadbany.

Cytat:
2007-05-18 13:28:53, mech82 pisze:
PS. Madzia, piekny wózek, podobny do mojej bryki ale bardziej zadbany.

Nie pomogę bo się nie znam ale postaram sie wyszukać schemat przewodów - jeśli będzie w książce.
Dziękuję za miłe słowo Ciekawa jestem jak Twoja wygląda

Jezeli chodzi o przewody powietrza przy gazniku to w ogole tam moze byc mizmaz (skladak a po za tym przedmuchiwalem go juz z kazdej strony sciagajac wezyki), wiec stad pytanie o ta pajeczyne. Najchetniej to spotkalbym sie z kims kto ma taka rolke, zeby zobaczyc czy to wszystko jest dobrze podlaczone.
Dodam jeszcze, ze szarpanie jest przy normalnym dodawaniu gazu, jak wcisne jej do deski to szarpanie jest zdecydowanie mniejszenie a nie raz tego nawet nie czuc.
P.S. Madziu, wkleiłbym zdjecia, ale nie wiem jak. Moja ma ta sama sylwetke co twoja (nawet kolorek) z tym, ze jeszcze napis TOYOTA zamiast znaczka na grilu i jest bez spoilerka i alu. Acha jeszcze jedno, jezeli szukalas tych wezykow w ksiazce Etzolda to nie ma tam tego - tez posiadam ta lekturke.

Właśnie chciałam poszukać w książce Etzolda ale skoro piszesz, że tam tego nie ma to nawet jej nie wyciągam.

Cytat:
Madziu, wkleiłbym zdjecia, ale nie wiem jak.

Aby wkleić zdjęcie musisz mieć je załadowane na jakimś serwerze, np. ImageShack, następnie kopiujesz z właściwości obrazka pełny adres i klikasz w poście na ikonkę OBRAZEK, wkopiowujesz adres obrazka i gotowe
PS. Możesz tez przesłać zdjęcie na mój adres e-mail bardzo lubię oglądać E9 Libtback, zawsze takich wypatruję na drodze

Czy kolega robil 2 najwazniejsze rzeczy :

1. wymiana swiec na wlasciwe albo je czyszczenie szczotka drucianą ?

2. I chyba najwazniejsze jak sie okazuje zeskrobanie ze stykow kopulki rozdzielacza osadu wegla z tych własnie stykow to samo z palcem rozdzielacza.

3. Przeczyszczenie przepustnicy

Ja stawiam na pkt. 2 ale ....ostatnio przerabialem to w matizie siory i jak reka odjoł silnik chodzi juz nie falami i nie przuygasa przy przyspieszeniau tylko chodzi jak z fabryki

Cytat:
2007-05-20 08:33:38, Cromm pisze:
1. wymiana swiec na wlasciwe albo je czyszczenie szczotka drucianą ?
2. I chyba najwazniejsze jak sie okazuje zeskrobanie ze stykow kopulki rozdzielacza osadu wegla z tych własnie stykow to samo z palcem rozdzielacza.
3. Przeczyszczenie przepustnicy

Jesli chodzi o swieczki to wymienialem je jakies dwa lata temu, moze i przyszedl na nie czas, ale niedawno wyciagelem je i czyscilem, a co do pkt. 2 to moge zajrzec (wymienialem palec i kopulke kolo roku temu, ale wiem co tam siedzi?).
Punkt 3 - nie wiem jak mam przeczyscic przepustnice - ten tlok?
Cytat:

Aby wkleić zdjęcie musisz mieć je załadowane na jakimś serwerze, np. ImageShack, następnie kopiujesz z właściwości obrazka pełny adres i klikasz w poście na ikonkę OBRAZEK, wkopiowujesz adres obrazka i gotowe
PS. Możesz tez przesłać zdjęcie na mój adres e-mail bardzo lubię oglądać E9 Libtback, zawsze takich wypatruję na drodze

Postaram sie to zrobic, moze sie uda

2 lata swieczki bez wymiany, to sporo ale zależy ile km zrobileś. No chyba że masz platynowe lub irydowe. Wygląda na to że dostaje złą mieszankę, może filtr paliwa juz troszke zapchany.

ja bym wymienił kable wysokiego napięcia!!!!!!
muzę być jakieś przebicie!!!!

J a raczej stawiam na gaznik, bo jest to tylko przy pewnych prędkościach obr.silnika i zdaje sie, ze chodzi tez o obciazenie skoro jak wcisne gaz do oporu to tego prawie nie czuc.
Skoro jednak tak mi radzicie to zajrze do ukl.zaplonowego, sobote mam wolna to pogrzebie i napisze jakie efekty.
P.S. Robie probe z fotka auta

[ wiadomość edytowana przez: mech82 dnia 2007-05-22 19:49:55 ]

Małe zdjęcie ale widzę ładniutki kolorek autka Zapodawaj większe foto

nie tego linka skopiowałeś

>> ZDJ <<

[ wiadomość edytowana przez: Talus dnia 2007-05-25 11:04:59 ]

Sprawa ma się tak: wymieniłem świece i szarpanie jest zdecydowanie mniej odczuwalne, ale jednak jest. Jak będe miał chwile czasu spróbuje jeszczę pokombinować z przerwą między elektrodami. Jeżeli się poprawi to napiszę. Pozdrawiam

Cytat:
2007-05-25 10:55:04, Talus pisze:
nie tego linka skopiowałeś >> ZDJ << [ wiadomość edytowana przez: Talus dnia 2007-05-25 11:04:59 ]

ah Talus co byśmy bez Ciebie zrobili

Witam
Regulacja przerwy nie dala za duzo, teraz musze kupic kable wys. napiecia. Jezeli kable nic nie dadza no to albo mikroprocesor w aparacie zaplonowym albo jednak ten "malo skomplikowany" carburator.
Postaram sie nie dlugo wrzucic jakies zdjecia, ale nie mam ostatnio czasu. Pozdrawiam

Odświeżam temat, bo mam pytanie odnośnie gaźnika,
Narysowałem schemat podłączeń mojego gaźnika (nie próbujcie czasem podłączać wg tego schematu swoich furek, bo wątpie aby był porawny), a teraz uwaga do wszystkich którzy mają takie gaźniki...
Czy macie w kolektorze takie elementy jak 1 i 2 ?
Bo dwa schematy które dostałem od kolegi looqascha mają tylko jeden taki zawór i to jeszcze nie z dwoma a z trzema króćcami

[ wiadomość edytowana przez: mech82 dnia 2008-03-20 14:29:33 ]

[ wiadomość edytowana przez: mech82 dnia 2008-03-20 14:31:37 ]

poprawka, na jednym ze schematów jest taki jeden zawór z dwoma króćcami i jeden z trzema

« Poprzedni | Następny »