MotoNews.pl

Zblokowany pedał hamulca ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam szanowną brać forum, od kilku miesięcy czytam Was regularnie, teraz przeszperałem ponad 40 stron bez wyszukiwarki, ale nie znalazłem odpowiedniego topicu, toteż przepraszam z góry za ewentualne powtórzenie tematu;
o co chodzi ?, otóż zaobserwowałem po raz drugi następujące zjawisko - zblokowanie pedału hamulca, brak możliwości jego wciśnięcia, pierwszy raz zdarzyło się to tuż po nabyciu samochodu na placu przed serwisem, ruszyłem kierownicą bez kluczyków w stacyjce (wiadomo, zablokowanie kierownicy), problem zniknął, jak spróbowałem go odpalić, teraz zjawisko się powtórzyło, gdy wyciągnąłem akumulator do domku na podładowanie

czy jest to standardowe zabezpieczenie w toyotach ? jeździłem wieloma samochodami, a z tym spotykam się po raz pierwszy w życiu

serdecznie pozdrawiam!

Pierwsze słyszę o takiej przypadłości..żeby nie chciał odskoczyć.. to inna sprawa

Jaka to dokładnie tojka?

carina E 1997, 1,6 4AFE
szczerze się przyznam, że za pierwszym razem zdębiałem, jak tego doświadczyłem
jednocześnie 1 właściciel, od którego kupiłem samochód nic mi nie mówił o instalacji jakichś blokad...

wstawiłem dziś akumulator, odpaliłem i wszystko działa normalnie, nie rozumiem jednak do tej pory, o co w tym chodzi ?

obejrzałbym to dokładnie u jakiegoś przytomnego mechanika - podejrzewam że coś się wiesza, może pompa się zacina - lepiej, aby nie stało się to w sytuacji awaryjnej...

pzdr

Cytat:
2007-12-31 21:47:37, martm pisze:
carina E 1997, 1,6 4AFE szczerze się przyznam, że za pierwszym razem zdębiałem, jak tego doświadczyłem jednocześnie 1 właściciel, od którego kupiłem samochód nic mi nie mówił o instalacji jakichś blokad...

Zgas silnik ponaciskaj z 10 razy hamulec,o to chodzi ze stwardnial czy tez naciskajac nie byles w stanie wogole go wcisnac nawet o centymetr?Bo cos tu dziwnego opowiadasz.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Cytat:
2008-01-01 19:47:01, marcinm pisze:
obejrzałbym to dokładnie u jakiegoś przytomnego mechanika - podejrzewam że coś się wiesza, może pompa się zacina - lepiej, aby nie stało się to w sytuacji awaryjnej... pzdr

to byłoby logiczne wytłumaczenie, kojarzę, że pierwszy raz to się stało, kiedy elektryk majstrował coś z alarmem, zatem jest to może związane z odcięciem zasilania ??
Cytat:
2008-01-01 22:26:10, Bigelektron pisze:
Zgas silnik ponaciskaj z 10 razy hamulec,o to chodzi ze stwardnial czy tez naciskajac nie byles w stanie wogole go wcisnac nawet o centymetr?Bo cos tu dziwnego opowiadasz.

żeby nie dziwne rzeczy, nie byłoby tematu
zrobię to jutro
pedał nie drgał o centymetr, bałem się pchać go na siłę...

Z zasilaniem to niema nic wspolnego,albo wpadla centrala alarmu w mechanizm pedalow i blokuje,albo co jest normalne jak ponaciskasz hamulec na postoju nastepuje oproznienie serwa z podcisnienia i pedal jest wtedy bardzo twardy bo naciskajac musisz pokonac sprezyne powrotna serwa.Normalnie serwo naciska z sila okolo 200 kg jak przeliczysz srednice membrany do powierzchni tloka pompy.
Ale to ze po postoju pedal sam twardnieje i tak swiadczyloby o nieszczelnosci zaworka wrotnego serwa lub uszczelki serwo- pompa.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer