Poldek sam wchodzi na obroty.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Potrzebuje pomocy. Mam poldka Caro+ 1,6 na jednopunkcie Bosch-a i ostatnio zaczelo mu odwalac. Sam sobie wskakuje na obroty 4000-5000. Jak jade to mnie pogania a jak chce zwolnic to musze go na biegu chamowac bo jak mu sprzeglo puszcze to az wyje. Dzieje mu sie to jak ma na to ochote np. odpali chwile postoi i wio w gore, za jakis czas mu przechodzi a potem znowu.
Sprawdzilem potencjometr przepustnicy - jest OK,
Linka - jest OK,
Prosze o pomoc.
Z gory dziekuje

sprawdź co i jak (czy w ogóle) miga świeci się kontrolka CHECK ENGINE *-*** czyli np raz mignęła - nie świeci - i kolejne 3 mignięcia. zapisz to... czy ona się zapala też po włączeniu zapłonu czy tylko po uruchomieniu silnika... pozdrawiam i zapraszam do siebie: www.autoclub.za.pl dział usługi. pozdrawiam.

Witam!
Sprawa się trochę zmieniła.
Odpalam trochę pochodzi normalnie i ognia i już nie maleją.
Zdjąłem filtr powietrza i zauważyłem, że przepustnica się nie wychyla bardziej gdy wchodzi na obroty. Cały czas jest w jednym położeniu.
Gdy zatkam wlot powietrza nad wtryskiwaczem mocno łapą to mogę go wyhamować.
Na gazie i benzynie to samo.
Silniczek krokowy nie odgrywa żadnej roli tu bo mozna go całkiem odłączyć i jest to samo.
Kontrolka zachowuje się normalnie tzn. po chwili gaśnie gdy przekręcę kluczyk i jak go odpalę to się nie zapala.
Kiedyś jak miałem zwykły gaźnik to gdy zdjąłem mu filtr to na gazie nie chciał wcale chodzić a temu to obojętne.
Ja już zglupiałem.
Pozdrawiam
Może ktoś ma jakiś pomysł.