Avensis 2004 1.8 Automat

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam okazję nabyć Avensisa z 2004 roku z silnikiem 1.8 VVTi i automatyczną skrzynią biegów. Kurcze...szczerze mówiąc nie wiele o tych Avensisach wiem, jak dotąd wożę sie Primerą z 97 ale ze względu na żonę potrzebuję automatu w miarę nowego i bezpiecznego. Szczerze mówiąc to szukałem Primery P12 (od 2003) 2.0 ze skrzynią CVT ale ktoś mi ją sprzed nosa gwizdną. No i mi się trafiła ta Avensis. Ale tak na poważnie to jak się spisuje ten silnik w połączeniu z tą skrzynią? Wiem że to klasyczny automat 4 biegowy z możliwość manualnej zmiany. Zależy mi na bezawaryjności bo planuje nią jeździć przez najbliższe 5 lat. Na osiągach mi nie zależy aż tak bardzo bo do miasta na pewno wystarczy (11.5s do 100km/h) i jedynie dwa razy w roku na wyjazd do Hiszpanii. Właśnie jak wygląda jazda z prędkościami 160 w tym aucie (cicho, stabilnie?) z tym automatem? Na stronach Toyoty Vmax dla 1.8 manual to 200km/h a z automatem 195km/h więc nie powinno mocy brakować. Dużo ludzie narzekają na stuki w przekładni kierowniczej i parowanie reflektorów. Jeżeli to prawda jakie koszta ewentualnych napraw? Jeżeli ktoś ma doświadczenia z tym modelem i jeszcze lepiej tej konfiguracji proszę o podzielenie się opiniami.
Dzięki i pozdrawiam.
PS. Auto ma pełna książkę serwisową. Czy Toyota ma jakąś europejską bazę gdzie na podstawie VIN można potwierdzić historię serwisową? (coś takiego jak w Volvo).

[ wiadomość edytowana przez: gall_anonim3 dnia 2008-02-21 18:00:05 ]