Zapaliła się kontrolka silnika w Corolli D4D

« Poprzedni | Następny »
Dziś rano zapaliła mi się kontrolka silnika. Mój mechanik rozkłada ręce i mówi, że trzeba się zgłosić do elektronika.
Miałem kiedys taki problem z bezynową Cariną, że po przejechaniu około 600 m w raczej niskiej temperaturze zapalała mi się też ta sama kontroka ale po paru kilometrach gasła i nie przejmowałem się tym. Latem tego problemu nie było. Wtedy była to najpewniej sonda lambda.
Teraz mam diesla i nie wiem czy tak mogę jeździć i jak długo?
Co to może być za przyczyna najczęściej.?
Czy może pomóc np. odłączenie akumulatora na parę minut?
Czy warto oglądać bezpieczniki?
Czy dać sobie spokój i pojechać do serwisu?
Liczę na fachowców, których na tym forum nie brakuje...

Chyba problem minął. Wstawiłem do ciepłego garażu. Odłączyłem klemę i po 30 minutach podłączyłem. Problem znikł. Po uruchomieniu silnika kontrolka zgasła. Mam nadzieję, że na zawsze...

Niestety, problem pojawił się znowu. Odłączyłem klemę poprawiło się ale na drugi dzień znów się zapaliła. Czeka mnie okresowy przegląd (wymiana oleju i filtrów). Podejrzewam filtr paliwa. Jeśli po wymianie filtrów sytuacja się nie zmieni czeka mnie wizyta u mechanika.
Mam pytanie: czy mieliście takie objawy i co stwierdził fachowiec i co było uszkodzone?
Liczę na fachowców z forum już nie raz pomógł mi kolega Bigelektron.

Cytat:
2008-03-21 17:47:04, panjarekp pisze:
Niestety, problem pojawił się znowu. Odłączyłem klemę poprawiło się ale na drugi dzień znów się zapaliła. Czeka mnie okresowy przegląd (wymiana oleju i filtrów). Podejrzewam filtr paliwa. Jeśli po wymianie filtrów sytuacja się nie zmieni czeka mnie wizyta u mechanika. Mam pytanie: czy mieliście takie objawy i co stwierdził fachowiec i co było uszkodzone? Liczę na fachowców z forum już nie raz pomógł mi kolega Bigelektron.

Podstawa to nie kasuj tej kontrolki tylko trzeba odczytac kod bledu.
Sprobuj zwierac styki w diagnozlaczu poprzez kontrolke 5W do masy i wlaczajac zaplon.
Moze uda ci sie wprowadzic kontrolke silnika w tryb blink kodow.Nie probowalem tego w tym modelu ale powinno sie dac.

Cytat:
2008-03-21 19:53:01, Bigelektron pisze:
Podstawa to nie kasuj tej kontrolki tylko trzeba odczytac kod bledu. Sprobuj zwierac styki w diagnozlaczu poprzez kontrolke 5W do masy i wlaczajac zaplon. Moze uda ci sie wprowadzic kontrolke silnika w tryb blink kodow.Nie probowalem tego w tym modelu ale powinno sie dac.

Hehe. Dziagnozłącze to gniazdko w komorze silnika, mam nadzieję, że je znajdę. Kontrolka 5W to oprawka z żarówką 5W i dwoma kabelkami? Wprowadzenie w tryb kodów polega na połączeniu jednego styku gniazdka diagnostycznego z masą? A migać będzie kontrolka silnika na konsoli? Pewnie trzeba policzyć mignięcia. No i trzeba znać kody....

« Poprzedni | Następny »