łada Leszka nie odpaliła...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cytat:
PS. A tak na marginesie to dzisiaj sie zawiodlem na autku. Rano musialem jechac na egzamin i autko mi nie odpalilo. Musialem jechac japońcem rodzicow. Jak wrocilem i podladowalem akumulator to reakcja samochodu byla taka sama czyli żadna. Ojciec mnie podholowal i odpalila z wielkim trudem. Przejechalem troche zeby ja przegazowac i rozgrzac silnik. Zaparkowalem i chcialem ponownie zapalic i sie nie udalo!!! Co to moze byc? Ostanio zatankowalem za 17zl bezolowiowej 95, czy to moze byc przyczyna? Juz kiedys jezdzilem na bezolowiowce i nie bylo problemow. Jutro zajrze w swiece, ale chyba na tym skonczy sie moja wiedza. Moze mi cos podpowiecie, bo auto mi jest potrzebne. RATUNKU!

co radzicie??

Dzieki Goraj - zagalopowalem sie))

No poradzcie mi cos....

Leszek, zajrzyj do świec (tak jak piszesz) i proponowałbym może założyć jakiś inny akumulator (może to jest główną przyczyną).

Jedno co wiem to że to na 100% nie przez benzynę
za dużo znam 7mek które na bezołowiówce bezawaryjnie sobie jeżdżą a i nasza Samara z początków minionej dekady zawsze na takim paliwie jeździła

sprawdź świece, zobacz czy jest iskra, sprawdź przerwe w aparacie zapłonowym o ile nie masz elektronika bo wtedy dochodzi jeszcze moduł
może kondensator przy aparacie padł....
co jeszcze....może filtr paliwa ma już dosyć ???
to narazie chyba tyle

Nie sądzę, żeby bezołowiowa miała jakikolwiek wpływ. Ja jeżdżę TYLKO na bezołowiowej (tzn. tankuję TYLKO bezołowiową, bo jeżdżę TYLKO na LPG).

Wiec jest tak:

-filtra paliwa ie mam,
-modulu tez nie mam,
-jutro sprawdzam swiece (przeczyszczam i sprawdzam szczeline),
-posprawdzam jeszcze cos z aparatem zaplonowym,
-akumulator musze kupic nowy, bo mi siada po paru pokreceniach i tu moja ogromna prosba - poleccie mi cos, jaki akumulator mam najlepiej kupic. wiem ze to lotria ale czy jest jakies najmnejsze ryzyko???
-no i zyczcie mi jutro szzcescia z moim malenstwem,

rzuć okiem też na przewody.

Cytat:
2003-01-22 23:07:19, Leszek_Gdynia pisze:
-filtra paliwa ie mam,

To jakaś mania
Fleszer też w swojej 7mce nie ma
to chyba nie jest zdrowe dla silnika

Zalezy ile kasy mozesz na aku przeznaczyc,od tego duzo zalezy.Kup min. 61 Ah,a marka to wedle uznania.Ja gdybym miał kasy duzo to brałbym Bosha silver lub cos tej klasy

Z kasa cienko)) Na Bosha mnie nie stac. Kupic cos polskiego, ale napewno nie w hipermarkecie.

Przewody mam silikonowe, ale tez na nie spojrze.

Ten samochod chodzi bez filtra juz 14 lat Czasami byly problemy jak sie dostal jakis paproch, ale juz dawno nie mialem takich dziwnych problemow.

Ja mam już drugą centrę,w sumie jest to mój trzeci aku(pierwszy białoruski z 6-7 lat chodził elegancko).Exide też są niczego sobie.Nie kupuj niemarkowych.Ja kiedyś w macro kupiłem wiertła do betonu pakowane po 3 komplety(bardzo tanio),duzo rozmiarów.Co z tego jak jedną dziurę pod karnisz musiałem wiercic dwoma wiertłamito tak tylko pisze żeby wyrazic co sądze o produktach z marketów.

Ja po oryginalnym (doskonały akumulator) mmialem 2 ZAP'y z Piastowa. Teraz moze przezuce sie na centre. ALe czekam na inne propozycje akumulatorow.

Ja mam Budget (to taki ZAP robiony dla Makro), nie narzekam. Natomiast koleś pracował w ZAPie i mówi, że to najgorszy szajs jaki może być produkowany.

PS. ZAP - Zakłady Akumulatorowe Piastów. Ja tu mieszkam.

ktoś kiedyś pisał na autoladzie że te najtańsze z Tesco itp. przy dzisiejszej technologii też są dobre i ma już 2 sezona akumulator za 49 zł
Z tego co pamiętam pan inżynier twierdził podobnie

Bo zaczne sie zastanawiac nad Tesco czy Geant'em))

Raczej kupie w sklepie z akumulatorami.

Moja dziewczyna była z Piastowa

No moi drodzy! Dupa zimna! Akumulator naladowalem, ale cacko nie odpalilo. Sprawdzilem swiece, kable, cewke i wszystko jest niby okej. Nie mam pojecia gdzie tkwi przyczyna takiej sytuacji. Ju zsie na sobote umowilem z mechanikiem ze do niego wpadne o 9:00. Ale z rana kumpel mnie musi podholowac, zebym zapalil. Kurcze bez auta jak bez reki.

a może pomka paliwowa sie skończyła.

Pompka jest brand new. A jakby sie skonczyla to nawet wczoraj by mi auto na hol nie odpalilo.

jak się membranka kończy to nie zawsze od razu.