Problem z gazem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
dzis stalo mi sie cos takiego po wyjezdzie z dzialki po automatycznym przelaczeniu na gaz(po przekroczeniu 2000tys obrotow) obroty silnika momentalnie spadly do 150obrotow i wtedy silnik nie reaguje na pedal gazu myslalem ze mam pusty zbiornik pojechalem zatankowalem i nadal jest tak samo co zrobic??? pomozcie moze cos razem wymyslimy...

Może brałeś jakieś badziewie i filtr się zapchał.

ale jaki filtr??? i chodzi ci o badziewie gaz???

Może po prostu zawiesił się elektrozawór załączający dopływ gazu. Pewnie masz takie 2. Jeden w zbiorniku, drugi (z filtrem) na doprowadzeniu gazu do reduktora.
To co pisze Kszysiu L też jest bardzo prawdopodobne, choć kiedyś gdy jeszcze miałem Poloneza przejechałem na oryginalnym filtrze 80 tys . Gdy go rozebrałem okazało się, że była tam jedna sadza, jakieś opiłki i sam nie wiem co jeszcze. Za wymianę zabrałem się bynajmniej nie dla tego, że samochód nie spisywał się dobrze , lecz dlatego, że udało mi się kupić filterek.

jak to naprawic??? czy mozna zrobic to samemu czy trzeba u mechanika???

Wiesz, pewnie masz słuszność. Po stronie gdzie gaz jast w stanie płynnym (sprężony) niema co ryzykować. Ja wymieniałem filterek jak oprózniłem całą butlę. Ale tak sobie myślę, że przecież każda butla ma zawór ręczny który można zakręcić. Sam zdecyduj czy podołasz. Może lepiej oddać to w fachowe ręce i tak pewnie, od ręki, nie dokupisz części.

można samemu. robiłem.
potwierdzam że trzeba zakręcić zawór przy butli ( u mnie zaznaczone strzałkami gzie dopływ gdzie wypływ.
włączasz silnik , przełączasz na gaz i czekasz aż zgaśnie (u ciebie może być problem bo nie wiem czy chociaż na jałowych ci chodzi na gazie). zdejmyjesz konektory (wtyczki) najlepiej masy z wlektozaworów opcjonalnie odłączasz akumulator.
jeśli na gazie nie chodzi na jałowych to teraz powoli odkręcasz przewody przy filtrze i czekasz oż ujdzie z nich gaz ( oczywiście przy tym nie pal papierosów) tak też robiłem.
potem to już sama mechanika.

Jeżeli na jałowych silnik pracuje prawidłowo to przyczyna może też leżeć po stronie silniczka krokowego lub kompa gazu

Samego rozprężania gazu bym się nie bał - więcej lodu niż ciepła.

dzieki za porady juz zanim mi odpowiedzieliscie tata to zrobil jak nie wiem ale mowil ze wszystko gra

mam cos podobnego tylko u mnie nie trzyma czasami wogole wolnych obrotow i tak jak u ciebie pedal gazu nie reaguje jak obroty sa za niskie.Do tego jeszcze jak juz jade na gazie i puszcze pedal gazu to mam jakies dziwne szarpanie tak jakby cos bylo przytkane i tak samo jak dodam ostro gazu.Nie mam pojecia czy jest to sprawa tego filtra

Zapytaj Taty co to było, a wszyscy będziemy bogatsi o nowe doświadczenie

o jak tylko mi powie od razu wam powiem