Dziwny problem - elektryka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Od okolo 3 dni mam pewien dziwny i smieszny problem.
Jak krece kierownica (glownie w prawo) to zaczynaja mi pracowac wycieraczki na swiatlach, niekiedy wlacza sie spryskiwacz szyby i wreszcie wywala bezpiecznik (nawet wsadzone 16A). Czy ktos mial podobny problem??
Przewody wygladaja na cale nie poprzecierane.

nooo, przelacznik zespolony zapewne..

Trzeba by sie zastanowic ktory to bezpiecznik.
A poza tym, mysle ze rozsypal sie przelacznik zespolony(to cale pod kiera, od kierunkowskazow, dlugich, wycieraczek i spryskiwacza)
Dziwne ze tylko wyceraki na lampach- one pracuja tylko gdy swiatla sa wlaczone- lacznie z tymi na szybie-ktore pracuja niezaleznie od swiatel.

Witam.

Wali ten bezpiecznik oznaczony na pokrywce symbolem wycieraczek.
Najlepsze jest to ze rozebralem plastiki na kolumnie kierowniczej, targalem wszystkim w prawo i lewo i nic sie nie dzialo. Zaczne krecic kierownica to glupieje

Zespolony przelacznik - skoro wszystkie kable sa ok przy walku kierowniczym.

Tiaa i deczko sie wyjasnilo.

Jadac dzisiaj w miescie w najwieksza ulewe, ruch kierownica, wycieraczki stoja. Mysle bezpiecznik znowu, patrze a bezpiecznik caly. Stanalem na parkingu, rozebralem wsio i nie wiem jak patrzylem wczesniej, ale jednak byly przetarte przewody.

Przewody polatalem, ale posypalo sie chyba cos dalej bo wycieraczki umarly. Nawet na bezpiecznikach napiecia nie ma.
Zrobilem chwilowe obejscie i jak bedzie ladniejsza pogoda to trzeba sie wziazc za rozbiorke.

Jak dobrze pamietam to przerywacz jest za zegarami??

Miałem identycznie. A wszystko przez to że kiedyś rozbierałem osłone kierownicy i źle poprowadziłem wiazkę ją składajac

Cytat:
2008-03-13 18:05:47, _Vincenzo_ pisze:
Jak dobrze pamietam to przerywacz jest za zegarami??

Źle pamiętasz - ten przerywacz jest koło dźwigni otwierania maski, jakby od wewnetrznej strony błotnika.

Cytat:
2008-03-14 08:02:26, Leszek_Gdynia pisze:
Źle pamiętasz - ten przerywacz jest koło dźwigni otwierania maski, jakby od wewnetrznej strony błotnika.

Oo dzieki. Juz chcialem zegary wyciagac hehe. Chociaz byloby to prostsze, poniewaz kolo tego przerywacza mam sporo sprzetu nawalone i trzeba bedzie wsio wyciagac.