Zagazowalem moja Carinke 3sfe przy 294,000km

« Poprzedni | Nastpny »
przy przebiegu 294000km - nie wytrzymalem cisnienia z cenami benzynki i zalozylem - w sumie swietnie.

Instalacja Lo-gas z komputerkiem, II gen. butka w kole 55l, reduktor umieszczony pod akumulatorem, przelacza sie na gaz przy 30*C i 2200 obr/min

Pierwsze wrazenia:
- na poczatku mialem poroblemy z wolnymi obrotami ("plywajace obroty" z tendencja do gasniecia) - okazalo sie, ze wina krokowego. Wystarczylo w niego popukac i juz chodzi ok. Ale i tak bede musial go przeczyscic...
- w miescie przy ciezkiej nodze pali 13.5-13.8l
- przez 10 dni przejechalem 1000km z czego 90% po miescie.
- w zasadzie nie odczuwam roznic w mocy
- zauwazylem niebezpieczna rzecz (o ktorzj perzan pisal) - wkrecanie sie na "czerwone" obroty (np. >7000) - trzeba uwazac
- juz mialem 4 tankowania i czuc roznice w kieszeni... [to jest pozytyw]
- pali swietnie, zadnych strzalow, ani problemow z odpalaniem
- mialem pierwsza przygode z tankowaniem - po odlaczeniu "pistoletu" w pewnym momencie zaczal wyciekac gaz ale to jaaaakkkkiiiimmm strumieniem - gosciu (ja zreszta tez) na stacji to malo zawalu nie dostal po przeanalozowaniu problemu okazalo sie, ze podwinela sie uszczelka pod kulka w zaworze do ktorego podlacza sie weza (?) podczas tankowania. to co wylecialo to byl gaz z przewodu dolotowego do butli

i to na razie tyle.

pozdr.
robert

[ wiadomo edytowana przez: cnet dnia 2005-09-15 11:57:55 ]

Bardzo ciekawe to co piszesz. Zagazowae auto z bardzo duym przebiegiem i nie pierwszej modoci - i jestem ciekawa jak auto bdzie si zachowywao. Opinie s rne np. na temat spatku mocy: jedni mwi, e poczuli brak KM a ty nie odczuwasz tego albo a slinik zacz bra olej. Oby jak najduej ci dobrze suya mam nadziej, e bdziesz uzupenia ten topic nowymi spostrzeeniami.

PS. Czy silnik Carinki mia ju jaki remont??

Ciekawe......chyba tesh zagazuje moj Carine,ale najpierw kase trzeba uzbiera.
U mnie gazowanie zaczyna sie od 2300 euro,wiec chyba bede musia do Polski sie wybra.
Pozdrawiam,i bezproblemowej Tojki na Gazie

Syszaem dzis w radio i TV, e do zakadania gazu ustawiaj si konkretne kolejki.. klientw jest 3 razy wiecej niz przed wakacjami... Podobno czeka sie od 2 tygodni do 2 miesicy

3S-FE to bardzo dobry motor. Ciekawe jak mu gaz podejdzie

Pozdrawiam

Tez mam w planach zagazowanie swojej Cari , ile taka instalka kosztuje teraz jesli mozna spytac ???

Cytat:
2005-09-15 23:46:54, sterciu pisze:
Tez mam w planach zagazowanie swojej Cari , ile taka instalka kosztuje teraz jesli mozna spytac ???

Zwyka ok.1500-1900 zeta, drugiej gener. 3000-4000 zeta. Wiem bo si troch tym interesuj. Ojciec chce zagazowa swoj E11 ale nigdy nie jedzi na LPG wic ma pewne obawy( ja zreszt te)

A tak wogle: jeli kto z was ma gazik w E11 to prosz niech napisze kilka zda na temat uytkowania

Z gry dziki.

No ja swoj te bde gazowa,ceny benzyny to poraka.U mnie 2100z II generacja na 12 padziernika.Miao kosztowa 1900z ,ale powiedzieli,ze przez due kolejki i e wicej jest chtnych ni instalacji na rynku ,to podroao troszke.W sumie niecieszy mnie to

Cytat:
2005-09-16 19:46:57, faworyt pisze:
No ja swoj te bde gazowa...

Czekaem kiedy i Ty zdecydujesz si na zaoenie gazu... Nie wiem czemu ale jako wyznacza to dla mnie punkt, w ktrym na 1 miejscu nie jest ju dbanie o silnik najbardziej jak si da... Na prowadzenie wysuwa si zmniejszenie kosztw uytkowania.

Co za ycie

Cytat:
2005-09-17 00:56:02, MisiekII pisze:
Czekaem kiedy i Ty zdecydujesz si na zaoenie gazu... Nie wiem czemu ale jako wyznacza to dla mnie punkt, w ktrym na 1 miejscu nie jest ju dbanie o silnik najbardziej jak si da... Na prowadzenie wysuwa si zmniejszenie kosztw uytkowania. Co za ycie

Misiek przyznam szczerze troch Ci nie rozumiem. Jeli chodzi o dbanie o silnik to mona to robi bez gazu jak i z LPG. Z tym drugim to nawet czciej :yes
Czy sugerujesz e, jeli jest instalacja gaz. to silnik nie wyjedzi tyle co powinien kkm???
Moim zdaniem zmniejszenie kosztw utrzymania auta jest w dzisiejszych czasach wan spraw ale nie powiedziabym e, najwaniejsz.

Cytat:
Czekaem kiedy i Ty zdecydujesz si na zaoenie gazu... Nie wiem czemu ale jako wyznacza to dla mnie punkt, w ktrym na 1 miejscu nie jest ju dbanie o silnik najbardziej jak si da... Na prowadzenie wysuwa si zmniejszenie kosztw uytkowania.

Co za ycie

Misiek II ,pragn Ci zapewni osobicie,e bde o wszystko dba tak samo jak i przedtem,a nawet lepiej,gdy w kieszeni zostanie mi wicej kasy na eksploatacje.Wyczyszcze z nagaru silniczek w rodku i bdzie uleczony rak silnika.Fakt ,wysza temp.spalania gazu w silniku,ale niezapominajmy o jednym fakcie,czyli ustawienia bogatszej dawki gazu,ktra ju tak nieszkodzi ,jak uboga.Rezygnujc w wtrysku LPG ,bde mia na komplet nowych zimwek,a nie szuka uywek,to te wane.

Misiek i niemam zamiaru si ciga na gazie i wyciska z silnika sidmych potw,bo niedotego jest instalka LPG II gen.Bde chcia sobie w niedziele( jak bde mia troszke wolne od nauki ) poszale ,to wywale mikser w pi minut i silnikiem bez nagaru,bde kilowa wszystko majc ponad 140KM przy poniej 15stopniach C.

Cytat:
Co za ycie

Luzik, jako bdzie ,3S-FE zniesie gaz,to bardzo dobre silniki,mj nawet oliwy niebierze,a popychaczy niesycha pki co.

marcin032 ... jakby to napisa. Faworyt zawsze bardzo, bardzo dba o tojke wrcz tak, e nie zaoy sportowego dolotu bo to zepsuje to, co zaprojektowali japoscy inynierowie... (to taki przykad tylko)

Po prostu troch jestem na tym forum i nawet jak nie rozmawiam bezporednio z jego uytkownikami to kojarze kto co pisa i jakie ma podejcie itd...
Wiem, e Faworyt gdyby nie musia to gazu by nie zaoy - "po prostu" jak mawia mj wykadowca z fizyki

Dbaj dbaj Faworyt bo jest o co A co do jakoci 3S-FE to nie musisz mnie przekonywa. Dobry motor

Pozdrawiam

Cytat:
Wiem, e Faworyt gdyby nie musia to gazu by nie zaoy - "po prostu" jak mawia mj wykadowca z fizyki

No tak masz racje,a jak mam na studia dojedza?Autobusem? Pozatym wiem jak na czym polega eksploatacja samochodu.Jeeli si bde stosowa do wszystkich wskazwek,to niema prawa ucierpie nic w tym silnku ,oprcz KM-w ,ale one s atwo do odzyskania. Pozatym czuje si troche po frajersku jak tankuje paliwo ,a obok kumpel leje gaz.Ja leje za 50z kilka litrw ,a on prawie ca butle.Gdy spotykamy si przy kasie ,to on bierze jeszcze Cole,batonika ,paczke fajek i idzie do kasy ,a ja przepakuje te 50z z czego wikszo dla pastwa zodziejskiego.

Cytat:
jakby to napisa. Faworyt zawsze bardzo, bardzo dba o tojke wrcz tak, e nie zaoy sportowego dolotu bo to zepsuje to, co zaprojektowali japoscy inynierowie...

wiesz ,moja Cari podobno jedzie lepiej ni ma to robi jako nwka sztuka!!Tatalnie si budzi przy 4.5 ty.obr,( a mi z tej peczki pod radiem wyjedza karta smart na schella )wiem ,e z gazem ju tego niebedzie Ma czas poniej 9 do setki przy przebiegu 182ty.km i robi 400metrw w 16.6sek.(et+rt).
yjemy w polsce.Kurde
Cytat:

Fajnie ,z twj wykadowca z fizyki o mnie co wspomina,mio mi
,ale si rozpisaem

[ wiadomo edytowana przez: faworyt dnia 2005-09-17 18:29:44 ]

Cytat:
2005-09-15 14:56:16, madzia_83 pisze:
Czy silnik Carinki mia ju jaki remont??

Silnik nie mial zadnego remontu, teraz, przy 294000 wymienilem przewody wysokiego napiecia, wczesniej przy 205000 wymienilem sprzeglo (+lozysko i docisk), przy ok 150000 strzelila mi pompa wody - wiatrak ocieral o obudowe i sie zatarla
Jako zamiennik wstawilem uzywke od Celicy 2.0 - pasuje

aha - i jakies 2000km temu walnal mi czujnik ABS w lewym przednim kole.

jezdze na Castrol Magnatec 5W40, na 15000 km bierze ok litr oleju (tzn jak zmieniam i jest na full to po 15000 jest na minimum). Generalnie - wspanialy samochod...

Cytat:
2005-09-19 10:25:35, cnet pisze:
Silnik nie mial zadnego remontu, teraz, przy 294000 wymienilem przewody wysokiego napiecia, wczesniej przy 205000 wymienilem sprzeglo (+lozysko i docisk), przy ok 150000 strzelila mi pompa wody - wiatrak ocieral o obudowe i sie zatarla Jako zamiennik wstawilem uzywke od Celicy 2.0 - pasuje aha - i jakies 2000km temu walnal mi czujnik ABS w lewym przednim kole. jezdze na Castrol Magnatec 5W40, na 15000 km bierze ok litr oleju (tzn jak zmieniam i jest na full to po 15000 jest na minimum). Generalnie - wspanialy samochod...

No to tylko pogratulowa i yczy aby dobrze si spisywa na gazie

Bdzie git Faworyt ja mam II gen. instalki ju leciw bo z 2000r. ale j zregenerowaem i powiem szczerze e na LPG ze wiateek to mao ktry ma jakie szanse wic nie martw si osigami a tak bardzo nie spadn.

A co do ywotnoci to poldkiem na LPG po remoncie silnika przedeptaem 264kkm. a teraz ma 302kkm. i nawet oliwy nie bierze.

Pozdro.

Cytat:
2005-09-20 07:15:16, Kafi pisze:
A co do ywotnoci to poldkiem na LPG po remoncie silnika przedeptaem 264kkm. a teraz ma 302kkm. i nawet oliwy nie bierze. Pozdro.

co do za poldek, wszystkie te auta o ktorych slyszalem robia maks 150 czasem 200 tys km i remoncik

Mj poldek ma przebieg ponad 500kkm juz i tylko dwa remonty mia , ale to z tego wzgldu ze kupiem go kiedy z prztargu policyjnego , natukli nim kilosw od 97 roku jak z tasmy zjecha

Cytat:
2005-09-20 11:22:22, sterciu pisze:
Mj poldek ma przebieg ponad 500kkm juz i tylko dwa remonty mia , ale to z tego wzgldu ze kupiem go kiedy z prztargu policyjnego , natukli nim kilosw od 97 roku jak z tasmy zjecha

Sterciu jak dojdzie do 1000000 to wiesz ile bdzie warty i przejdzie do historii polskiej motoryzacji.

Normalny tylko do remontu si przyoyem daem 5 piercieni na tok wa pokryem cienk warstw teflonu i przejecha swoje.

Co do przebiegu to znam UKa co ma ju przejechane 700kkm i dalej jedzi

« Poprzedni | Nastpny »