MotoNews.pl

Lusterka w kolorze nadwozia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hej
Jak mozna ladnie pomalowac lusterka tak aby po jakims czasie farba nie zlazila i zeby ladnie wygladaly?Trzeba matowac czy tez pomalowac podkladem czy tez nie

Jest taki podklad specjalnie to plastikowych elementow ale jest z tego co slyszalem dosyc drogi ok 100zl za liter czy cos tedy (tak slyszalem!! ) i dopiero na to lakier a na lakier jakas bezbarwna warstwe ochronna ? moze tak ze 2 cienkie ? podejzewam ze jak tak zrobisz to bedize dluuuuuuuugo a od czasu do czasu nie zaszkodzi automaxem je pojechac ostro i znowu na swiezo omalowac bezbarwnym lakierem

Ja mam pomalowane lakierem do felg, firmy Motip. Wytrzymaly juz z 8 lat. Bez zadnych podkladow i innych bajerow

Ale na 1 rzut oka widac ze to nie fabryka

Podkład do plastików można kupić w sprayu, kosztuje ok 15 zł, jedno opakowanie spokojnie wystarczy. Trzeba odtłuścić plastik, przeszlifować cienkim papierem ściernym i malujemy. Na to idzie normalnie lakier, chyba, że ktoś ma metaliczny - no to wtedy najpierw baza (ze 2 warstwy), a potem bezbarwny (ze dwie albo i trzy warstwy). Wszystko można kupić w sprayu co bardzo ułatwia malowanie.

A jeśli nie można kupić w sprayu to można zawsze poprosić o nabicie w spray. Oferują to dobre firmy z lakierami samochodowymi (czyt. mieszalnie lakierów samochodowych)

i kolor lakieru w spray'u będzie inny niż samochodu, a napewno w przypadku met. lakier acrylowy (również bezbarwny) w spray'u jest "samoutwardzalny" po pomalowaniu wysycha lecz nie uzyskuje twardości powłoki...ceny spray'ów równowartości ok 100ml poszczególnych lakierów, lecz potrzebny w miarę sprawny kompresor i pistolet...
pzdr.

Cytat:
2003-07-15 23:59:27, herek pisze:
i kolor lakieru w spray'u będzie inny niż samochodu, a napewno w przypadku met. lakier acrylowy (również bezbarwny) w spray'u jest "samoutwardzalny" po pomalowaniu wysycha lecz nie uzyskuje twardości powłoki...ceny spray'ów równowartości ok 100ml poszczególnych lakierów, lecz potrzebny w miarę sprawny kompresor i pistolet...
pzdr.

Nie zgodze sie, kolorek moze sie naprawde nie roznic, koles nabijal mi spray kolorem fabrycznym a pozniej ganial z otwarta pucha i porownywal z moim kolorkiem oczywiscie korygowal, jestem zadowolony. Co do lakieru bezbarwnego masz racje, ale mozna tez nabic spraya 2 skladnikowym i zuzyc go trzeba tego samego dnia.

No ale nic nie zastapi kompresorka i dlatego zalorzylem temacik "Zadanie domowe: Wykonac Kompresor"