Problem z zawieszeniem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WITAM
mam problem ze stukaniem podczas podjazdu np. pod krawęznik albo podczas przejazdu po lerzącym policjancie no i oczywiście jazda po dziurach ma takie same objawy.

Byłem 2 tygodnie temu na przeglądzie i nic nie wykryli, kazali jechać do mechanika,

byłem dzisiaj sam na kanale i wykryłem że jak złapie za tą część zaznaczoną na zdjęciu ( strzałka z dwoma grotami ) to jest luz i stuka w tej gumie przy kole ( strzałka z jednym grotem ).

Czy to jest powód stukania? Moze ktoś ma jakiś inny pomysł albo przerabiał temat. może ma ktoś schemacik jak wygląda ta pół oska z pisatą zwłaszcza za tą czarna gumą, może jedynie wystarczy coś dociągnąć bo z obu stron jets tak samo

a oto zdjęcie

[ wiadomość edytowana przez: DZWILU88 dnia 2008-04-23 12:48:33 ]

[ wiadomość edytowana przez: DZWILU88 dnia 2008-04-23 12:53:58 ]

To coś za co ciągniesz to półoś, a to coś gdzie stuka to przegub.

Jak ruszasz na skręconych kołach to nic Ci nie stuka?

jak ruszam na skręconych kołach to nic się niedzieje ale jak jade specjalnie slalomem ostro skręcają ckierownica to słychac stuki no i przy pokokonywaniu nierówności czyli nasze polskie wszechobecne dziury również słychać stukanie

aha jeszcze jedno , podczas jazdy na wprost nic niestuka nie znosi auta i nic z tych rzeczy , musze naprawde wykonać gwałtowny skręt zeby usłyszeć stuk, no albo przejechać po jakiejśc nierównościtypu studzienka czy drobna dziura a już najbardziej stuki są słyszalne ja ksie jedzie po bocznej lub leśnej drodze gdzie zagłebień i nierówności jest mnóstwo.

[ wiadomość edytowana przez: DZWILU88 dnia 2008-04-23 12:59:05 ]

Ja bym obstawił początek końca przegubu. Zdejmij cybant, napchaj w przegub smaru do łożysk i złóż. Może na jakiś pomoże.

ale ja się nie znam, więc poczekaj aż odezwie się ktoś kto potwierdzi albo zaprzeczy mojej teorii.

jak ruszasz półosią w kierunku jakim zaznaczyłeś to przegub będzie się odzywał, tam poprostu musi być mały luz, a dla Ciebie może być to sygnał że niedługo trzba będzie go zmienić... te stuki które opisujesz mam i ja, a zwłaszcza na takich bocznych nierównych drogach po których się wolno jeździ... diagnosta na stacji kontroli powiedział mi że wszystko ok ale u mnie stuka dalej... stuka łącznik stabilizatora... i nawet po zdjęciu widze że ta sama strona co u mnie... zrób prosty test... przy prędkości 80-100 spróbuj energiczne zachamować-zwolnić... ale nie blokując kół... mój zachowuje się tak że ucieka na prawo a kierownica w lewo leci... sprawdź ale myślę że to to... gumy wahaczy i drążki kierownicze u mnie ok.

Ja miałem podobny problem.... i tak w zasadzie na pół osi masz zabezpieczenie które ma uniemozliwic przesówanie sie połosie w przegóbie simering zapewne nie jest to młode auto wiec simering szlak traafił.. i rusza cie sie oś po poziomie najpier wymieniłbym zabezpieczenie co wyjdzie cie max 3-6 zł plus robota... a jesli nie to szlak trafił ci łozysko w przegubie...

dzieki za rady , wczoraj sie dowiedziałem od kumpli ze luzik musi być bo przcierz pół ośka porusza sie wzdłużnie w przegubie gdy ten idzie w góre lub w dół razem z kołem podczas jazdy
no ale nie zmienia to faktu ze ma stuki i to jak mi sie wydaje po obu stronach i luzik na półośce również po obu stronach i to niemal identyczny około 2, może 3 milimerty

Powiedzcie mi jak te zabezpieczenia wyglądają to se wymienie bo ja myślałem że żeby kompensować ruchy w pół osi są jakieś sprężny które z biegiem czasu pekły ale jak mówice ze są jakies zabezpieczenia to chętnie zobacze jak to wygląda

kolego to jest zwykłae metalowe łózeczko przeciete i obydwu konców małe dzórki na szczypce ale zabezpieczenie nie powoduje ci ze pół oś chodzi ci w wieloklinie w góre i w dół jesli chodzi ci razem z kołem to jak mniemam koszyczek od łózyska jeswt na szmelc a szczeze mówiac to nie zakładałby zbezpieczenia bo pół oś ci nie wuskoczy zobacz sobie czy rowki na wieloklinie nei sa zjechane i sprawdz dobrze złoskowanie... ale na mój gust to czeka cie wymiana przegłubu szczeze mówiac to nie ołaca sie kupowac nówki ja kupiłem uzywke za około 30 zł i jezdzi jak ta lala

nie chodzi mi razem z kołem koło jest sztywne a pół ośka chodzi wzdłużnie i to powoduje stuki chyba