Witam!
Chciałem tutaj opisać wymianę simmeringów w Polonezie. Wiem może ktoś już to robił, ale może jeszcze tego nie miał z tym do czynienia. Oto potrzebne narzędzia:
1)Klucz płaski 38
2)Nowy simmering
Są tylko potrzebne dwie rzeczy ale może po drodze będzie więcej
Robota:
No i bierzemy się za robotę. Jeżeli ktoś ma garaż to najlepiej wziąć naszą furkę do garażu, a jak ktoś nie ma to niech się nie martwi, gorzej jak się zabierze w deszcz. Koniec żartów. OK., to teraz otwieramy maskę, przed robotą zaciągnąć ręczny i bieg np.1. Jak widzimy normalnie z przodu to widzimy na dole takie duże koło Bierzemy wyciągamy pasek UWAGA! Jeżeli ten pasek jest w popłakanym stanie należy do wymienić bo jak zapalimy po robocie poldka to mogą być kłopoty. No i bierzemy się za odkręcenie tego koła. I tu będzie potrzebny ten bieg bo jak będziemy chcieli odkręcić to koło to ono nam się będzie obracało. Dobra no już mamy odkręcone to koło bierzemy się za odkręcanie pokrywy. Bierzemy klucz 10 po zdjęciu tej pokrywy mamy simmering. Zdejmujemy następny pasek UWAGA Jak jest on w popłakanym stanie też go wymieniamy. No i bierzemy się za odkręcenie simmeringa. Bierzemy klucz 19 i odkręcamy simmering. Jak już wszystko mamy to składamy wszystko w odwrotnej kolejności.
Podsumowanie:
Wymianę simmeringu możemy spostrzec wycieku oleju przy tym kole. Gdy patrzymy Ze na jezdni jest plamka oleju to radzę wymieniać beż zawahania. Robota była w Polonezie Caro 1500 GLE nie wiem jak w innych modelach.
Koszt roboty:
Simmering 20zł – 100zł
Pasek klinowy 20 zł
Pasek rozrządu też ok. 20 zł
Opracował
Car
[ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-12-05 16:28:15 ]
[ powód edycji: zmieniałem tytuł ]

odkrec sobie poduszki silnika i przechyl silnik na max do tylu, moze wylezie