| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() _Arti_ Forumowicz Opel Bieruń | 2008-02-19 09:37:08 juz znalazłem astra 1 ma przy bezpiecznikach a viki właśnie koło tego ustrojstwa oktanowego. tak czy siak dzięki
teraz tylko czekac na interfejs ![]() |
alex-bytom (S) RegionAdmin CORSA ,OCTAVIA TDI bytom | 2008-02-19 11:49:53 _Arti_ mam pytanie. napisz czego uzywasz . jakieg programu. bo moze masz cos lepszego. |
wyckosky Pełnoprawny Klubowicz Zafira B elblag | 2008-02-20 10:29:10 zapewne spinacza jak każdy |
Ichi Opel Ascona C Płock | 2008-02-25 12:48:00 Hmm... mógłbym prosić o przesłanie programiku na mail? bardzo by mi się przydał ![]() |
![]() _Arti_ Forumowicz Opel Bieruń | 2008-02-26 15:37:20
chodzi o to że sonda daje oznaki życia tylko podczas odpalania auta ( krótki skok napięcia) , a poza tym w całym zakresie temperatur pracy silnika nie daje oznak zycia. Jest martwa. Auto jeźdzone tylko na benzynie. |
NAZAR (S) RegionAdmin VECTRA B 1.8 16V ŁÓDŹ | 2008-02-26 15:42:22 mam to samo 0130(zabogata mieszanka) wymieniłem już 3 sondy i nic...jutro jadę do mechanika...on stwierdził że może być zasyfiony zawór egr...jak ustąpi po wyczyszczeniu to napiszę |
![]() _Arti_ Forumowicz Opel Bieruń | 2008-02-26 16:28:45 egr działa i prechodzi wzystkie testy, to samo odparownik par paliwa.
MOżliwe ze gdzies coś nie styka i sonda nie daje znaku zycia nie wiem, zobaczymy, póki co jego auto chodzi na stałych zaprogramowanych wartościach i pali o wiele za wiele |
NAZAR (S) RegionAdmin VECTRA B 1.8 16V ŁÓDŹ | 2008-02-28 08:36:10 no i dupa...kolejny brak kompetencji...ludzie którzy pracują w tych serwisach "prawie" autoryzowanych nadają się tylko do zmiany kół albo oleju... ...oczywiście stwierdzili tylko to co im wcześniej powiedziałem że sonda że ma za wysokie napięcie itd. podłączyli do kompa i odczytali to samo...masakra...oczywiście zgonili wszystko na gaz chociaż mówiłem że stało się to przed założeniem go...a nie chce mi się nawet tego pisać...poprostu ręce opadają na wyedukowanych pracowników serwisu
jak znajdziesz przyczynę tego problemu to daj znać...będę wdzięczny
arti - co do spalania...to mi palił 12.5l/100km w mieście ale po wymianie termostatu spadło mi do 10/100km oczywiście gazu... mu |
alex-bytom (S) RegionAdmin CORSA ,OCTAVIA TDI bytom | 2008-02-28 09:09:08 _Arti_ co do programu ja pracuje na OPELTECH2 wersja polska i wegierska bo ta jest troszke lepsza. co do waszych autek to sprawdził bym na poczatek, czujnik temperatury silnika(ale ten od kompa a nie od wskazówki na desce- dla nie siedzacych w temacie sa to 2 inne) nie jest to wielki koszt a moze taki bład wywalac. Druga sprawas to sprawdzenie szczelnosci układu dolotowego do silnika(okolice gardzieli). jest jeszcze trzecia mozliwosc - przepływomierz (i wcale nie musi wywalic tego w błedach). Jezeli bedzie sie wam chciało to sprawdzic i nie da rezultatu bedziemy myslec cos dalej. _Arti_ i jak bys mógł przesłac mi to na maila to byłbym wdzieczny. Alex_bytom@o2.pl [ wiadomość edytowana przez: alex-bytom dnia 2008-02-28 09:13:45 ] |
![]() _Arti_ Forumowicz Opel Bieruń | 2008-02-28 19:28:33
czujnik temperatury jest ok, działa dobrze, opelscaner pokazuje dokładnie po odpaleniu ze wartości rosną (temperatura) od np podwórkowych 20 stopni w góre, przy chyba 40-43 wyskakuje skasowany wczesniej bład ( 130) , przepływomierz również dobrze działa, program pokazuje dokąłdne wartości w których cykl pracy przepływomierza sie zgadza w podanych tolerancjach pracy. co do szczelności układu ssącego to raczej obroty by chyba pływały lub były za wysokie gdyby była nieszczelnośc, ale sprawdze przy okazji ta opcje i zrobie przy okazji zrzuty ekranu z pracy przepływomierza i czujnika temperatury. co do sondy , od odpalenia do pełnej temperatury roboczej silnika wskazuje cały czas wartośc 0 mv tylko przy odpalaniu podskoczy powiedzmy na ułamek sekundy do 300-500 mv. jeszcze jedno, o co chodzi z ta pompką powietrza, jake jest jej przeznaczenie i jak powinna działać. [ wiadomość edytowana przez: _Arti_ dnia 2008-02-28 19:32:21 ] |
alex-bytom (S) RegionAdmin CORSA ,OCTAVIA TDI bytom | 2008-02-29 11:15:27
niekoniecznie.
??? |
![]() _Arti_ Forumowicz Opel Bieruń | 2008-03-01 16:55:58 w 2.0 16v jest jakas pompka powietrza - wentylatorek która chodzi ileś tam sekund po odpaleniu silnika, potem sie wyłacza... |
Zubek73 Forumowicz VC Y22DTR SW Ząbki/Warszawa | 2008-03-03 13:01:02
Pompa powietrza wtórnego. Takie ustrojstwo dla ekologów. Wdmuchuje powietrze, do kolektora wydechowego w celu łatwiejszego dopalania się spalin w katalizatorze. Jest sterowana zaworem - dlatego po ok 2min się wyłącza. Generalnie można to odłączyć i zaślepić i nic wielkiego się nie dzieje. Check się nie zapala - dlatego nie przypuszczam, żeby w tym był problem. W poliftowych zresztą już tego nie wkładali. |
![]() _Arti_ Forumowicz Opel Bieruń | 2008-03-11 19:15:55 Ktoś wie gdzie szukac pzyczyny że na pinie G w oplu vectrze A 92 rok, jest napięcie 0,2 V i fejs nie moze sie polaczyć z modułem bo jest za małe własnie napięcie na pinie G?
powinno być około 12V a jest 0,2 V |