Carina E a Pioneer

« Poprzedni | Następny »
Witam wszystkich, otrzymałem w prezencie radyjko, starego Pioneera DEH 1820R nawet bez mp3 jeszcze. Sprezentowano mi go z racji iż nieznana ludzka siła poprzednie JVC osunęła siłą z mego auta.
Zakupiłem byłem odpowiednią przejscióke (Toyota na ISO)
ale radio nie chce gadać.Podejżewałem że może zepsute, ale magik od elektroniki podłączył w warsztacie i sie włączyło.
Zmierzyłem napięcia, posprawdzałem i dochodzi aż do kostki od radia.
Bezpiecznik w radiu nie spalony (nadal )

Ma ktoś jakiś pomyśl co jest nie halo??

Włączałeś stacyjkę przynajmniej w 1 położenie ?
W Carinie fabrycznie radio działa dopiero po przekręceniu kluczyka co najmniej o 1 stopień.
Pozdro.

-----------------
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***

Zlituj sie, nie rob ze mnie takiego nooba :-> Nie jestem "Wielkim Elektronikiem" ale coś tam wiem na ten temat.
Przecież napisałem że prąd dochodzi do kostki radiowej.
Tzn że miernikiem potrafię sie posługiwać

Chyba pozostaje mi wizyta w jakimś CarAudio

Cytat:
2008-07-05 22:27:02, Perzan pisze:
Włączałeś stacyjkę przynajmniej w 1 położenie ? W Carinie fabrycznie radio działa dopiero po przekręceniu kluczyka co najmniej o 1 stopień. Pozdro.

Spokojnie, spokojnie W tej kostce są dwa zasilania. Jedno cały czas do podtrzymania pamięci radia, niezależne od stacyjki, a drugie "główne" zasilanie, które pojawia się dopiero po przekręceniu stacyjki. Zatem, które zasilanie masz ? To pierwsze, czy obydwa ?
Zobacz jeszcze, czy Ci zapalniczka działa, bo z tego co pamiętam one wiszą na jednym bezpieczniku. Jak zapalniczka nie chodzi to sprawdź sobie bezpieczniki.
Pozdro.

-----------------

dobrze pamietasz, zapalnicza jest razem z radiem, dodatkowo chyba jeszcze z zegarkiem i lusterkami. Bezpieczniki wymienione i wielokrotnie sprawdzone bo sie dwie "15" spaliły po tym jak radia zabrakło w aucie.
Nie sprawdziłem tylko trzech jakby głównych bezpieczników bo są jakieś nietypowe, takie trzy kwadraty na górze tabliczki bezpieczników.
Zasilanie mam chyba tylko jedno bo tylko 12V znalazłem.
Kostke w aucie spradzali mi koledzy którzy sie bardziej ode mnie znają na tym temacie. Naprawiają zawodowo duże drukarki wiec z wszelkiego radzaju zasilaniem mają odczynienia. A i na samym podłączaniu radia troche znają.
Dodatkowo znikło mi światło wew i zegarek.

p.s. Jesteś niezle zorientowany, wiesz może czy moja Carina ma poprowadzone przewody głośnikowe na tył auta?? Do drzwi albo gdzieś do bagażnika.

Problem z radiem rozwiązany, czerwony przewód ktory wychodzi z auta-posrednio- trzeba połączyć z żółtym (nie z czerwonym) z radia.

Cytat:
2008-07-06 22:17:21, Rodeush pisze:
[...]
p.s. Jesteś niezle zorientowany, wiesz może czy moja Carina ma poprowadzone przewody głośnikowe na tył auta?? Do drzwi albo gdzieś do bagażnika.

Nie napisałeś nic o swoim aucie
Jeżeli masz GLi to powinny być przewody do głośników w drzwiach z tyłu na dole. Ale to trzeba sprawdzić doświadczalnie
Najprościej to zobacz sobie na przelotkę od radia. Jedna kostka ISO to zasilania, sterowania itp., a druga to głośniki. Jeżeli wszystkie przewody z "głśnikowej" kostki ISO mają kontynuację po stronie oryginalnej instalacji, to odpowiednie przewody powinieneś znaleźć w drzwiach. Natomiast jeśli kontynuację mają tylko 4 przewody to trzeba będzie pociągnąć.
Pozdro.

-----------------

GLi, 1,6 '93
w kostce z zasilaniem mam sporo kabelków, a w drugiej są tylko 4 :-/
Czyli jeśli są, to w drzwiach... Pomyśli sie .
Thx

Cytat:
2008-07-06 22:17:21, Rodeush pisze:
[...]
Dodatkowo znikło mi światło wew i zegarek.[...]

Sprawdź bezpiecznik 20A DOME. Powinien być w skrzynce koło akumulatora. Jak go wymienisz, to powinno się pojawić drugie +12 na radiu

Cytat:
w kostce z zasilaniem mam sporo kabelków, a w drugiej są tylko 4 :-/

Miałem na myśli kostkę ISO, czyli jedną z tych, które wchodzą do radia, a nie tą oryginalną od strony instalacji...
Pozdro.

-----------------

« Poprzedni | Następny »