| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
OskaRGD Ford Focus 1.8 TDCI Wolne Miasto Gdańsk | 2008-06-12 12:48:57 Mam taką sprawę :
Mogę kupić samochód od firmy X , w której pracuje kuzynka - ale ona może kupić ten samochód tylko na siebie (mi osobiście nie sprzedadzą - taka polityka firmy). Samochód jest z "kratką" , ale będzie kupiony na nią jako na osobę prywatną, kuzynka więc nie musi płacić 2% podatku od czynności cywilno - prawnych. Ja następnie chcę odkupić (albo co innego, może darowizna?) ten samochód od niej i teraz : - jak odkupie ten samochód od niej "od razu" np. po tygodniu - to czy trzeba zapłacić jeszcze jakiś dodatkowy podatek od wzbogacenia (te 2% oczywiście opłacę) - podobno tak jest - handlarze muszą płacić - czy można to jakoś obejść (może ona by go nie rejestrowała i sprzedała mi go nieprzerejestrowanego), ewentualnie jaki okres czasu musi minąć aby tego podatku nie płacić. - czy może mi przekazać w formie darowizny, albo coś podobnego, czy są wtedy jakieś podatki (kuzynka nie jest chyba zaliczana do najbliższej rodziny, po "pierwszej linii" i trzeba wtedy płacić podatek Jakieś inne pomysły rozwiązania sytuacji - aby wyszło jak najtaniej
Przy okazji jak wygląda sprawa z zdjęciem "kratki" - zmiany samochodu z ciężarowego na osobowy - czy muszę to robić, czy mogę jako osoba prywatna jeździć "ciężarówką" ? Z góry dzięki. Pzdr. |