| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2003-07-19 21:52:35 Witam.
Pojechałem potestować hamulce po wymianie klocków na odludną drogę. Hamulce jak żyleta, ale w międzyczasie nastąpiło cos takiego: -podczas przyspieszania (gaz do dechy) na 2 biegu nagle silnik przestał ciągnąć, zgasł i zamigotała kontrolka "engine". Obroty w tym momencie były ok 6tys. Przez parę minut nie dał się silnik uruchomić i "engine" migało. Potem zaskoczył jakgdyby nigdy nic i działa ok., ale już go tak nie forsowałem. Co to mogło być? Jak się silnik zachowuje po odcięciu paliwa przy zbyt wysokich obrotach? Tu raczej za wysokich obrotów jeszce nie było. Wiesiek (Maestro) |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2003-07-19 23:13:57 Hamulce - raczej bez związku z wydarzeniem, tylko się chciałem pochwalić że są dobre Wiesiek (Maestro) |
Lasombra Nehedar Abir Warszawa | 2003-07-19 23:31:36 hmm dziwne ja mam tez 1,5 a zyluje go czasme ponad 6 tys obr i nigdy nic takiego sie nie zdarzylo.... |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2003-07-20 23:00:00 Komputer powinien zapamiętać kod błędu - sprawdź to jak najszybciej, bo możesz dzięki temu uniknąć awarii na drodze lub w najgorszym przypadku zrujnowania czegoś w silniku. Na pewno uspokoisz tym swoje sumienie a potrzebne Ci narzędzia to kawałek drutu którym zwierasz styki w złączu kompa i para bystrych oczu do zliczania impulsów kontrolki |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2003-07-21 22:32:21 Przestudiowałem nieco książkę i przepytałem komp o kod błędu:
nie ma nic - w kółko błyska 12, czyli brak usterki. A co się naszukałem tego złącza diagnostycznego!! Przepytałem też mechaniora - mówi, że te silniki są odcinane w pobliżu 6 tys obr i wszytko by na to wskazywało gdyby nie miganie "engine", a silnik mógł zgasnąć bo się wystraszyłem i w moment wrzuciłem na luz. Coś mi się widzi, że muszę zrobić wizję lokalną i znów mocno zakręcić. Ale to już jutro. Pozdr. Wiesiek (Maestro) |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2003-07-21 23:44:08 Maestro, może dla pewności próby dokonaj na parkingu? Myśle że tak będzie bezpieczniej dla silnika. Sprawa wygląda podejrzanie, bo skoro komp wykrył błąd (migająca kontrolka) to powinien też zapamiętać jego kod. |
ADAMWD Espero 1.5 GLX LPG GDAŃSK | 2003-07-23 07:44:23 a jak filterki paliwa 1- w baku 2- na podwoziu --był duzy pobór paliwa |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2003-07-23 17:42:36 No i dupa zbita Wykonałem 2 próby i powtarza się to samo: -przy ok 6 tys obrotów następuje gwałtowne wyhamowanie silnika, jakby odcięty zapłon, silnik gaśnie, ok 3 min nie daje się uruchomić, potem daje się odpalić, ale chodzi dziwnie z regularnymi przerwami (engine miga w takt przerywania silnika), aż wreszcie po jakichś 5 min odzyskuje pełną świadomość jakgdyby nigdy nic. Jak nie rozkręcam do tych obrotów - silnik chodzi jak zegarek. Co to za chol? Podłamało mnie to nieco - chyba szykują się wydatki. No coż - trzeba sie koniecznie dowiedzieć co to jest. Nikt z Was nie przerabiał takiego tematu? Wiesiek (Maestro) |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-07-23 19:14:49 Wygląda to na niedomagania układu paliwowego. Jak go wkręcisz na obroty to albo pompa nie nadąża albo wtryskiwacze się wieszają...
Jeżeli masz gasss, to by wszystko wyjaśniało. Lepiej nie ruszac dopóki chodzi.. |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2003-07-23 19:36:03 Zes sie uczepil tego gazu... |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2003-07-23 19:51:53 Krawat ladnie to tak POMPKE paliwa zarzynac ??
Zero w baku a Ty na 7 tys go ciagniesz ?? Chcesz zeby Ci pompka flaki wyplula ? |
DrA eS ... | 2003-07-23 19:57:37 Krawat a te obrociki to na benzynce ?? Czy na gazie ?? |