| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Rafael_Black SYMPATYCZNY GOŚĆ ŁADA SAMARA Rzeszów | 2008-06-24 14:02:33 Jako, że nigdy klasyka nie miałem to to będątylko moje gdybania...
Wydaje mi się, że problem tkwi w stacyjce. Dobierałeś się do niej? Kiedyś ktoś pisał o problemach bo jeden z kabelków od stacyjki bodajrze się przetarł i powodował zwarcie. I obstawiał bym właśnie, że to jest też powodem innych problemów. Ale poczekaj na fachowców :] |
Sp4rkY SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2'110-2 1,5 MPI Siedliszcze [LUB.] | 2008-06-24 14:23:06
naprawdę elektryka to Twój słaby punkt ...
jak można zwierać w ten sposób gdy pali bezpiecznik?? szukaj po kablach (przetarć, przetopień), zacząłbym od kolumny kierowniczej i stacyjki sprawdź tez samą skrzynkę bezpieczników? wg mnie to jedyne wyjście to lecieć po kablach ... |
Ladusa LKP Honorowy Klubowicz Łada 2103 Klatovy (Republika Czeska) | 2008-06-24 15:29:02 To mozna jakis kabel jest dziurawy.. Jezeli pali sie bezpiecznik, to jakes zwarcie tam gdzies jest..
Tez stacyjka moze byc zla - tylna czesc kontaktna, w Czechach mowimy orzech... Mas jakes schema? Kiedy znalezes wspolna rzecz dla kierunkowskazy i wskaznik temperatury...to mozna tam szukac blad.. Moze tez masa jest zla? I wszystkie kontakty wyczyscic |
kolba20ZGIERZ ŁADZIARZ Łada 2107/Volvo 940 ZGIERZ | 2008-06-25 11:56:48 Kiedyś pamiętam że Dobry mówił mi że do starszych Ład( te które mają skrzynkę bezpieczników w środku w aucie) to że z minimalną przeróbką skrzynka bezpieczników pasuje od Cinqucento. |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2008-06-25 11:59:20 Kable mogly sie przetrzec pod obudowa kierownicy(wzdluz walka kierowniczego) Tak mial Maxymilan, i ciagle mu sie cewka grzala - co wskazuje na obwod zaplonu. Ja zreszta tez tak ostatnio w 07 mialem - przy skrecaniu robilo sie zwarcie, smrodek dymek sciagnolem obudowe, a tu kabelek przetarty- zaizolowalem i zostalo bez obudowy.
Rowniez mogl sie upalic przelacznik zespolony, bo np. sa wstawione zbyt mocne zarowki(np.h4) a jesli mnie pamiec nie myli, to wlasnie w 2103 swiatla mijania sa BEZ przekaznika - a zarowki to mialy chyba byc inne a nie takie jak w 07 - tak mial Konrad/Pawel w swojej 2103- ale juz mu przerobili instalacje na przekaznik. Przekaznik podlacza sie bezposrednio do aku, i slucha czy cyka- jesli cyka, a dalej nie mamy pewnosci czy dziala, podlaczamy miernik - np. omomierz, albo na tzw"przejscie" czy zamyka obwod- jak cyka - po podpiecu do pradu - i wszystko jasne
Stacyjka, a raczej jej wklad- tez mogl sie upalic, natomiast pierwsza pozycja, po wstawieniu kluczyka, nie powoduje nic (jest to chyba calkowite odciecie pradu) - wiec byc moze ze wlasnie kostka stacyjki sie upalila- nie ma potrzeby wymieniac stacyjki - wystarczy kostke z niej wyciagnac - trzyma sie na pierscieniu- latwiej sie to robi jak sie ma wyciagnieta stacyjke- co tez jest skomplikowane - my z Maxymilanem wiemy cos o tym
Jesli natomiast mowisz ze dzieje sie to w pozycji "zaplon", to gdzies indziej jest zwarcie. Nie wiem, moze kabel od rozrusznika sie przytopil o wydech i robi zwarcie - ale to by sie chyba dziala w pozycji "rozrusznik" a nie "zaplon" Co do kierunkow i wskaznika temp. moze wlasnie przelacznik zespolony pod kierownica, albo wlasnie kabelki od niego sie przetarly, i dla tego nie ma ani ich, ani swiatel mijania. Albo cos sie na zegarach zwarlo. Sprawdz blenda(dlugie swiatla do siebie) czy swieca sie wszystkie 4ry lampy - jesli tak, a mijania nadal nie ma przy normalnym wlaczeniu, to znaczy ze najprawdopodobniej przelacznik zespolony - tak przynajmniej jest w 2106. Niestety nie wiem czy w 2103 jest przekaznik od rozrusznika- ale w 2107, na blotniku jest takie cos - i moze on sie zwarl- ale w ten czas zwarcie bylo by w pozycji "rozrusznik" a nie zaplon. Aaa, jeszcze mi sie przypomnialo ze moze cos na alternatorze jest zwarte - raz tak w 2107 mialem, tylko on chyba nie byl na bezpieczniku - znaczy ze bezpieczniki byly ok- wszystkie obwody odpiolem od skrzynki, a tu nadal zwarcie, okazalo sie ze regler na alterze byl walniety i ciagnelo mi straszliwy prad. Wiecej pomyslow na razie nie mam. |
A13 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Warszawa | 2008-06-26 07:54:00 Wiem, że troche już późno i czwartek rano, ale tutaj są dobre schemaciki elektryki i może pomogą:
https://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=9097&c=13&hq=schemat&f=22&m=flat |