Prośba o radę - gaz w clio 1,4 16V ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam i proszę o radę.
Zastanawiam się nad instalacją gazową (sekwencja) do Clio 1,4 16V z 2002r, przebieg 91000km. Miałem już kilka aut "zgazowanych" ale proste konstrukcje-gażnik lub monowtrysk i raczej bez problemów, jedynie złe wspomnienia zostały po Megane 1,6 90kM (problemy z wolnymi obrotami - czasem gasł) ale to było jedyne auto które kupiłem już zgazowane - właściciel mógł nie dbać i nie wiadomo kto montował, więc biorę na to poprawkę.
Jednak teraz mam obawy czy nie popsuję sobie auta, jak ten silnik (szesnastozaworowy) w Clio zniesie gaz. Czy nie okaże się że oszczędności z paliwa pójdą w naprawy auta...?
Co do opłacalności to jeżdżę w delegacje więc przy obecnych cenach zwróci mi sie po ok. max 10 miesiącach. Auto mam zamiar trzymać jeszcze parę lat. Jedyne co mnie powstrzymuje to wspomniane obawy jak ten silnik zniesie gaz...
Czy ktoś ma doświadczenia z tym modelem? Jeśli tak to proszę się nimi podzielić, może Wasze doświadczenia pomogą mi w podjęciu decyzji...
Oczywiście, że jak sie zdecyduję, to nie będę ryzykował za 100-200zł i udam się do porządnego (mam nadzieję) zakładu. Mam taki w okolicy - istnieje ok. 15 lat i ma dobrą renomę - montowałem u nich juz gaz do Uno i chodzi ok. Nie są najtansi ale solidni, proponowali mi że mogą oczywiście pokombinować żeby coś było taniej ale nie polecają. Polecali sprawdzony i do tego modelu najlepszy (wg. nich oczywiście)zestaw sekwencyjnego wtrysku (m.in. sterownik AC, wtryskiwacze Magic Jet, reduktor Zavoli, reduktor Tomasetto - mogłem pokręcić troche nazwy...) za 2900zł. Twierdzą, że w tym zestawie auto chodzi jak na bezynie i nie żadnych problemów (no ale dziwne byłoby gdyby mówili inaczej ).
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
nullnullDodam, że na beznynie po zapaleniu na chwilę obroty spadają do ok. 300-400 obr. i po chwili dochodzą do normy. Pomogło na jakiś czas czyszczenie przepustnicy, ale widzę, że objaw wraca i to mnie też niepokoi (co będzie na gazie - patrz problemy z Megane)... Ktoś wie może o co chodzi i co z tym zrobić