| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() srubek opel omega b ketrzyn | 2008-06-12 13:03:34 witam wszystkich rano jak odpalam zimny silnik jak dodam mocniej gazu to lekko dymi na czarno co to moze byc |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2008-06-12 13:27:29 ECH. |
sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2008-06-12 13:39:00 To nie dodawaj mocniej gazu, poprostu zostaw go w spokoju... zwłaszcza, że jest zimny, a jak za głośno zacznie chodzić, to pogłośnij radio... |
Szcurek LOB MEMBER Kosiarka; Czarna Owca Tarnowskie Góry | 2008-06-12 14:36:42 Jak nic ktoś dosypał cukru do baku i przepala sie na karmel |
silent LOB SYMPATYK ΩB 2.5 Warszawa | 2008-06-12 17:03:09
Karmel jest dobry, bo jest tani i smaczny
|
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2008-06-15 14:35:54 Srubek, odpowiedz na twoje pytanie byłaby porównywalna z ogólnopolskim pytaniem "kiedy będzie w Polsce dobrze". Tym silnikiem rządzi elektronika, więc nikt nie jest w stanie ci zdiagnozować czy padła ci świeca żarowa, czy masz gdzieś dziurkę w dolocie, kąt wtrysku, a może małe zwarcie daje złe dane do nastawnika...
Bo na pytanie w sprawie IVRP odpowiem ci od razu: kiedy cię będzie stać jechać bez obaw do douczonych fachowców, którzy wymienią ci uszkodzony termistor NTC w nastawniku z robocizną za 200 zł, a nie całą pompę, za 3000 zł. |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2008-06-15 15:15:26 Alez Drogi Beny Srubek nawet nie raczyl napisac ze ma silnik 2.0 16v benzyna... wiec nie ma o czym rozmawiac A Ty mu tu o nastawnikach... ![]() |
arturlobodzinski honda accord executive warszawa | 2008-06-15 17:41:58 Pewnie czas na kominiarza samochodowego |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2008-06-15 21:03:36 Aaaa, no to żem nie zobaczył profilu, che che i myślałem, że ma ropola
|
fatboy82 LOB WETERAN ![]() A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-07-05 19:33:41 To ja sie podlacze do tematu, mianowicie mam taki problem:
- ailnik C30SE - oattnio byly klopoty z ukladem chlodzenia - przewod gumowy przeciekal, zastepczy pekl i pompa przez przeciecie wywalila praktycznie caly plyn. Jak zobaczylem wskaznik temperatury lecacy szalenczo do gory to zatrzymalem sie na poboczu i wymienilem przewod i zalalem plynem chlodniczym. Z 500-600m przejechalem tylko z 4l plynu w ukladzie i potem dolalem kolejne 4l wody (tak na oko). - dzis jechalem do Lodzi i zauwazylem ze ostro wali z rury dymek przy ruszaniu. Po jakis 20km dymienie ustalo i juz tak nie walilo. Jednak przy dluzszym postoju na swiatlach przy ruszaniu wywalalo dosc skondensowana chmure. Pomyslalem ze moze 1 srodkowy tlumik jest zapchany i na wolnych obrotach zbiera sie tam dymek i przy podwyzszeniu obrotow go wywala. Zadnych innych zlych objawow nie bylo. - Po zajechaniu do Lodzi przy staniu w malych korkach i na swiatlach (Strasznie dlugo sie tu stoi) podskakuje mi temperatura. Dolalem plynu i sie uspokoilo z temperatura. Jednak dymienie nie ustalo, a dodatkowo cos silnik zaczal szarpac na wolnych, czasem gasnac i nie reagowac na gaz, nie wkrecal sie na obroty. - Obawiam sie ze plyn przedostaje mi sie do cylindrow (na szczescie nie do oleju, bo olej ma dobry kolor) - stad dymienie i problemy z gazem (na plynie samochod nie pojedzie....). - pod maska przy gazowaniu nie pojawiaja sie zadne dymki Co Wy o tym sadzicie? Powiem szczerze, ze bardzo chcialbym sie mylic. Wczesniej jeszcze myslalem o cewce, bo przy zakupie Mlody cos wspominal o niej, ze moze nie domagac, ale to chyba byloby za proste.... |
dominiq MV6 Ostrów Wielkopolski | 2008-07-05 22:09:29 fatboy82, objawy wskazuja na uszczelke pod glowica |
fatboy82 LOB WETERAN ![]() A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-07-06 03:08:49 no wlasnie tego sie obawiam
Znacie dobry warsztat w Wawie co by ta uszczelke porzadnie wymienil? Jaki to w ogole jest koszt w C30SE? uszczelka plus robocizna. Znalazlem, ze Maxleos wlal WURTH'a do swojej V6 i mu pomoglo, ktos jeszcze to lal by uszczelnic? |
Maxleos OMEGA B 2,5 V6 Warszawa | 2008-07-06 06:44:41 Korzystając z okazji, że o uszczelniaczu mowa - po trzech latach jazdy z Wurth'em w chłodzeniu potwierdzam, że mnie ta " błękitna mikstura" uratowała przed wyjmowaniem głowic (leciało z obydwu głowic na zewnątrz, przy kolektorze wydechowym). Początkowo po wlaniu tego uszczelniacza jeszcze trochę płynu ubywało (ćwiartka litra na dwa miesiące), a po ok. pół roku całkiem przestało ubywać. A z tym dymieniem w Omie "fatboya82" to trochę mamy za mało danych. Np. jeżeli płyn znikałby w cylindrach, to chyba pojawiałby się też w oleju (kawa z mlekiem), bo nie wszystko by się spalało, no i przedmuchiwałoby ciśnienie z cylindrów do chłodzenia. Może ten dym jest od nadmiaru spalanego oleju, jeżeli np. pierścienie zbierające się skończyły i pali olej? To przymulenie silnika może na to wskazywać (słabiutka komprecha z powodu "cienkości" pierścieni). Jeżeli pali olej - dym będzie biało-niebieskawy i długi czas będzie utrzymywał się w powietrzu (no i strasznie śmierdzi), natomiast dym z palonego płynu chłodzącego jest bardziej biały, szybko odparowuje i "znika" w powietrzu... chyba? |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-07-06 10:23:21
Szykuj tysiaka tak pi razy dzrzwi.
|
fatboy82 LOB WETERAN ![]() A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-07-06 10:48:58 dym nie smierdzi, a jak pisalem wczesniej w oleju nie ma sladu plynu.
Tysiak jeszcze jest do przelkniecia, zwlaszcza ze juz widzialem 2 tysie ubywajace z portfela, bo tyle ludzie pisali odnosnie V6. Pytanie pozostaje tylko, kto to porzadnie zrobi?? PS. Ale mi sie k...a trafilo ![]() |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-07-06 11:11:39 Za dwa tysiaki to z poprawianiem zaworów,wymianą prowadnic uszczelniaczy; profesjonalna robota. |
fatboy82 LOB WETERAN ![]() A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-07-07 14:29:59 tak w ogole uszczelka pod glowica to jest jedyna mozliwa przypadlosc, czy jest szansa, ze moze to byc cos innego, co by dawalo podobne przypadlosci? W sumieprzejechalem juz jakies 300km z tym dymieniem. Niestety jest coraz gorzej, ale mam nadzieje, ze jeszcze do mechanika (170km) dojade. |
dominiq MV6 Ostrów Wielkopolski | 2008-07-07 14:55:28 fatboy82, mialem identyczne objawy jak mi padla uszczelka w C20NE. Zarl plyn, para puchala z rury, czasem nawet wrecz plul plynem. Uklad zaczal sie zapowietrzac ale w plynie nie bylo grama oleju i odwrotnie.
Tak czy inaczej dopiero po zrzuceniu glowicy sie dowiesz. Trzymam kciuki. |
fatboy82 LOB WETERAN ![]() A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-07-07 15:35:59 no tak, dokladnie jakbys mowil o moim samchodzie. W przyszlym tygodniu jestem umowiony na wymiane, wiec sie wszystko wyjasni. |