Corolla 93r 1,3 16v

« Poprzedni | Następny »
Witam,
dzis kupiłem toyote corolle 1,3 16 v XLI i mam do was pare pytań.
1)kiedy dojeżdzam do świateł np na 3-5 biegu w momencie kiedy wciskam sprzęgło bo obroty już są za niskie samochód mi gasie. Nie dzieje tak się za każdym razem, dzis jak jechałem w trasie zdażyło mi się tak z 3 -5 razy . Wiecie może czym to jest spowodowane?
dodam że samochód ma najprostsza instalacje gazową
2)Z tyłu na szybie mam naklejke 16 valve EFI czy wiecie może co oznacza to EFI? wątpie żeby ktos to sobie poprostu przykleił. Samochód nie należał wczesneij do jakiegos fana tuningu i myślę ze z taką naklejką wyjechał z salonu
3)Czy zawory w tym silniku są ustawiane hydraulicznie czy ręczne?
4) jeśli ktoś posiada dane o osiągach i parametrach technicznych to byłbym wdzięczny, katalogowe spalanie, przyspieszenia predkosc maxymalna masa itp. Nie dostałem do niego książki więc nie mam takich danych.
Pozdrawiam

1. Zdmuchuje Ci gaz. Odwróć wlot powietrza żeby nie łapał od przodu.
2. Electronic Fuel Injection - Elektroniczny Wtrysk Paliwa.
3. Ręcznie.
4. ----
Pozdro.

-----------------
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***

http://www.motofakty.pl/testy_i_porownania/dane_techniczne/?marka=822&model=684&od=1992&do=1997&strona=2

oczywiscie jest on uznwany za 1.4.

wielkie dzieki za opd. porządne forum , 2 odp i już wszystko wiem, z tym filtrem to jutro sprawdze, może nie będe go odwracał tylko nowy kupie,
Wielkie dzieki, pozdro

Z tym gaśnięciem to ja bym raczej obstawiał na zabrudzony zaworek pod przepustnicą od wolnych obrotów u mnie było to samo do puki nie przeczyściłem.A wolne obroty jakie masz bo u mnie przed czyszczeniem było 600-700 na benzynie a jak przełączyło na gaz to sie nie mogł utrzymac schodził do 400 i gasł.

ja też mam 600-700 ale zarówno na gazie jak i na bęzynie (na ciepłym silniku). Jutro dokładnie sprawdze wasze 2 wersje i napisze wieczorem lub pojutrze czy udało mi się wyeliminować ten problem

Jeśli możesz to napisz mi jak Ci się sprawuje samochód. Na co zwracać szczególną uwagę, co częściej wymieniać niż zaleca producent itp.
Z tym gaśnięciem to chce podkreślić, że to nie jest norma, przejechałem tym samochodem ok 400km i wystąpiło mi to z 3-5 razy,

[ wiadomość edytowana przez: gordriver dnia 2008-07-03 22:51:07 ]

U mnie tez występowało to czasami ale potrafiło niezle wkurzyc gdy dajesz naluz a tu kontrolki sie zapalaja. Ja mam swoja dopiero troche ponad rok(94r. 1,3 16v liftback) przejechane ma niby teraz 218tys. sam zrobilem 23tys. wymieniłem rozrząd ale to chyba normalka na początek,sworznie na wachaczach z przodu,amortyzatory przednie,łącznik stabilizatora z tyłu,chłodnice i załozyłem gaz.Narazie na gazie 21tys. i wszystko ok. W sobote zmieniam szczeki chamulcowe bo mi sie regulacja na lince od recznego skonczyla i jak zdjolem beben to szczeki mozna powiedziec ze niema. U mnie widac juz troche rdze na progach prubuje to jakos zprawiac zeby jak najdluzej nic tam nie ruszac. Poza tym auto ok spalanie niewielki bo mi wychodzi ok. 8,5l/100km LPG przy 50/50 miasto trasa - narazie tylko leje i jezdze

Cytat:
2008-07-03 22:21:30, marcin06ge pisze:
Z tym gaśnięciem to ja bym raczej obstawiał na zabrudzony zaworek pod przepustnicą od wolnych obrotów

mógłbyś dokładniej opisac gdzie on jest albo pokazac na zdjęciu?

[ wiadomość edytowana przez: gordriver dnia 2008-07-06 21:54:35 ]

Jak zdjemiesz wąż gumowy na dolocie przy przepustnicy powietrza, to zobaczysz przed przepustnicą kanał do dołu tam pracuje zaworek który steruje iloscia powietrza a przez to wolnymi obrotami ,pewnie jest brudny od nagaru albo jeszcze czegos innego i dlatego ci gasnie tak jak u mnie wczesniej było.

ok dzięki, ostatnio nie miałem w ogóle wolnego czasu, dziś albo jutro postaram się to ogarnąć.

odpowiadam na 4 pytanie
Moje dane dot modelu do 1995r. bo po liftingu moga ciut odbiegac ale nie wiele ale twoj to model taki jaki ja mialem wiec:
PO kolei:
7-7.5L/100km, Vmax ok.180km/h (ja jechalem na prostej 170 na 4 biegu) a najszybciej 190, 88KM masa wlasna z grubasem na pokladzie ok 1070KG .
odciecie 6250obr/m ok. 11sek do 100km/h

[ wiadomość edytowana przez: Cromm dnia 2008-07-07 15:57:35 ]

« Poprzedni | Następny »