MotoNews.pl

Focus - problem z otwieraniem klapy siłownik lub sterownik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Pytanie do osób które "mieszały" już kiedyś w Focusach. Problem polega na nie działającym siłowniku od klapy. Tzn. siłownik jest sprawdzony i po podaniu 12V na odpowiednie piny działa (czyli otwiera), natomiast sterując pilotem lub przyciskiem na desce nie działa. Sprawdzałem multimetrem i wygląda to tak, że do siłownika dociera jakiś impuls o bliżej nieokreślonej wartości napięcia. Raz jest to 0,7V innym razem 3V ale nigdy nie było więcej niż 5V. Impuls jest krótki ale do odczytania. Pomiaru dokonywałem z odpiętą kostką z siłownika, po podpięciu wtyczki impuls znika. Słychać zawsze tylko dwa tyknięcia ze sterownika który jest umieszczony na prawym przednim słupku dosłownie na ECU. Zadałem sobie nawet trudu i otworzyłem to ustrojstwo, są tam dwa miniaturowe przekaźniczki (poza innymi elemencikami smd) i to zapewne one odpowiadają za pracę siłowników. Dlaczego dwa? Prawdopodobnie jeden steruje kolejnym większym który wysterowuje drzwi a drugi (być może) bezpośrednio steruje pracą siłownika od klapy. W końcu pytanie: Co może być popsute, że siłownik nie chce latać?
Wszelkie porady mile widziane.
Dzięki i pozdrawiam.