Niedawno złożyłem nowy silnik. Jest w nim głowica splanowana o 5mm,zawory od CC, wałek Henericha do KJSów, wał od BISa, frezowane tłoki, lekkie koło zamachowe, gaźnik Mazika i inne mniej ważne przeróbki oraz tłumik strumiennica. Silnik jest jeszcze na dotarciu, ponieważ przejechałem na nim zaledwie 650km.
Mam kilka pytań:
1.Silniczek wkręca się tylko do 5200obr/min, ale tylko na moment, bo obroty spadaja do 4200 i silnik przerywa. Czego to może być wina?? Czy dzieje się tak dlatego, że pompka paliwa jest kiepska??? Czy zapłon jest źle ustawiony, a jeśli tak to jak go przestawić w elegancie (elektronik)???
2.Mam tłumik strumiennica, ale jest znacznie za głośny nawet z nakładką wyciszającą i chciałbym zmienić tłumik, ale nie wiem na jaki… Jaki będzie najlepszy do tych przeróbek??? Prosiłbym najbardziej o linki do opisów tych tłumiczków.
3.W trakcie jazdy silnik przy obrotach w granicach 3600 w zwyż dostaje strasznych wibracji. Czym może to być spowodowane???
4.Choć silniczek jest na dotarciu postanowiłem go troszke przydusić i chodzi jak totalna seria. Czy to jest normalne na dotarciu??? Jeśli tak to po ilu kilosach to minie???
5.Czy jeśli teraz wlałem olej mineralny (najtańszy jaki był) to po dotarciu mogę zalać półsyntetyk (myśle o Castrolu RS)????
Z góry ogromne dzięki za pomoc!!!!!!!!
Pozdrawiam
Kuner