MotoNews.pl

4A-FE check engine i silnik się sam wyłącza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Carina E '94 (4AFE) przebieg 200K, chcialbym zasiegnac rady,

mianowicie mam taki objaw ze jezdzac zazwyczaj wolno - poruszanie sie w ruchu miejskim, po jakimś czasie zapala mi sie kontrolka check engine, wlacza sygnal dzwiekowy i silnik sie sam wylacza. Jedyny ratunek w takim przypadku to odpiąć klemę z aku, odczekać kilka (a nawet naście) minut i wszystko wraca do normy do czasu kolejnego zdarzenia.

W rozmowie z mechanikiem gdzie zazwyczaj jezdze (BTW: najbliższy wolny termin ewentualnej wiyzty przypada za miesiac) dowiedzialem sie ze moze to byc czujnik polozenia wału

Prosze o opinie, ewentualnie namiary na serwis z krotszym czasem 'reakcji' najchętniej w pn. Warszawie.

Z gory dziekuje za komentarze.

Pozdrawiam
Yaaco

Nie widzę powodu, dla którego przy check engine miałby się włączać klakson a tym bardziej jaki by miał związek klakson z czujnikiem położenia wału
Jak na mój gust to gdzieś masy brakuje albo wiązka przetarta.
Pozdro.

Moze wyrazilem sie nieprecyzyjnie, mowiac o sygnale chodzilo o wewnetrzny beeper zabudowany gdzies w desce, ktory w momencie wystapienia zdarzenia odzywa sie synalem przerywanym - cichnie po przekreceniu stacyjki do pozycji '0' po wlozeniu kluczyka ale po przekreceniu do '1' na nowo sie odzywa - oczywiscie silnika nie da sie odpalic ponownie. Trzeba rozpiac kleme i odczekac.

Poruszanie sie po miescie z taka usterka to koszmar, potrafi zaskoczyc czlowieka w najmniej oczekiwanym momencie wiec auto stanelo na parkingu do czasu znalezienia przyczyny.

Pozdrawiam
Yaaco

Masz alarm?

jak długo masz auto
masz namiar do klienta od kogo kupiles??
na mój gust to immobilizer
czy czas po którym zaczyna piszczeć i wyłącza silnik (dopływ paliwa) jest zawsze taki sam po uruchomieniu silnika??

Prawde mowiac nie pomyslalem ze moze to byc immobiliser / alarm - ale faktycznie go mam. Niestety nie potwierdza tego

1) nieregularność występowania tych sytuacji - no ale to moze byc taka usterka, ktora sie objawia nieregularnie

2) fakt ze to cos wiecej niz odciecie paliwa, gdyz po tym nie mozna nawet zakrecic rozrusznikiem - tutaj trudniej mi znalezc wytlumaczenie ale moze tak wlasnie dziala immo

Dzieki za pomysly. Chyba zaczne od wizyty w shell autoserv i podlaczenia do kompa, moze tutaj czegos sie dowiem. Kolejny krok to wizyta w serwisie alarmow - no i to bedzie trudniejsze w wykonaniu, auto kupione w 2003 ale chyba mam naklejke na szybie z namiarem na serwis.

Dzieki & Pozdrawiam
Yaco

Cytat:
2008-10-01 07:52:58, YacekY pisze:
Prawde mowiac nie pomyslalem ze moze to byc immobiliser / alarm - ale faktycznie go mam. Niestety nie potwierdza tego 1) nieregularność występowania tych sytuacji - no ale to moze byc taka usterka, ktora sie objawia nieregularnie 2) fakt ze to cos wiecej niz odciecie paliwa, gdyz po tym nie mozna nawet zakrecic rozrusznikiem - tutaj trudniej mi znalezc wytlumaczenie ale moze tak wlasnie dziala immo Dzieki za pomysly. Chyba zaczne od wizyty w shell autoserv i podlaczenia do kompa, moze tutaj czegos sie dowiem. Kolejny krok to wizyta w serwisie alarmow - no i to bedzie trudniejsze w wykonaniu, auto kupione w 2003 ale chyba mam naklejke na szybie z namiarem na serwis. Dzieki & Pozdrawiam Yaco

Jezeli cos piszczy za kazdym razem przed zgasnieciem to moze masz jakis antynapad ktory swiruje.
Po pierwsze niech ci zamostkuja wszystkie odciecia z alarmu i tego czegos co pewnie znajda obok,a potem pojezdzij z tydzien i jezeli bedzie ok to zdemontuj wzoda
Dostales jakiegos nietypowego breloka w komplecie z kluczami auta??a moze w schowku lezy jakis pilot ktory rozbraja antynapad a teraz pada w nim bateria i nie zawsze zadziala?

No fakt jest cos z kluczykami, cos ala klips zblizeniowy z napisem predator jednak nie wyglada jakoby mial jakies zasilanie bateryjne - chyba jest nierozbieralny - to moze byc wlasnie to. Prawde mowiac myslalem ze to standard w Carinkach ze check engine towarzyszy jakis sygnal w postaci brzeczyka ale jak sadze sie mylilem. Pewnie trzeba bedzie sie dobrac do centralki i tu poszukac przyczyny. Dzieki za podpowiedz.

Pozdrawiam
Yaco

Alarmy Predator produkuje firma z Warszawy: KERATRONIK
Może podjedź do nich to na pewno pomogą. Mnie ze starym alarmem powiedzieli jak go unieszkodliwić przez telefon.

Cytat:
2008-10-01 21:28:01, YacekY pisze:
No fakt jest cos z kluczykami, cos ala klips zblizeniowy z napisem predator jednak nie wyglada jakoby mial jakies zasilanie bateryjne - chyba jest nierozbieralny - to moze byc wlasnie to. Prawde mowiac myslalem ze to standard w Carinkach ze check engine towarzyszy jakis sygnal w postaci brzeczyka ale jak sadze sie mylilem. Pewnie trzeba bedzie sie dobrac do centralki i tu poszukac przyczyny. Dzieki za podpowiedz. Pozdrawiam Yaco

Moze byc tez tak ze tym brelokiem trzeba pokiziac w miejscu gdzie pod tapicerka jest petla anteny tego predatora,antene moze przyklejono kolo stacyjki lub sie odkleila i teraz uklad sie rozbraja glownie przez przypadek.
Trzeba zlokalizowac ta petle.
Najlepiej po przyjsciu do auta jezdzij w okolicy stacyjki i nasluchuj czy cos pisknie.

Faktycznie, calkiem mozliwe ze sie odkleila antenka - proby zblizeniowe nie przyniosly efektu nie specjalnie uslyszalem 'pikniecie' pozostaje rozebrac obudowe i sprawdzic to na wlasne oczy - jak pogoda dopisze.

Dzieki za rady.

Pozdrawiam
Yaceo.