Avensis 2004 d4d silnik zawiesza się

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

mam poniższy problem z 2,0 D4D.
Witam

Mam poniższy problem z 2,0 D4D.
Co jakiś czas silnik zawiesza się /ok dwa razy na tydzień/: następuje utrata mocy, silnik zaczyna pracować na biegu jałowym oraz zapalają sie kontrolki VSC TRC oraz check engine, kod błędu P0093, zaś wszystkie parametry pracy są w normie .Po wyłączeniu i włączeniu stacyjki zaczyna pracować normalnie, zaś lampki gasną same następnego dnia. Zawiesza się tylko tuż po uruchomieniu silnika.

Po raz pierwszy w serwisie przeczyścili wtryski / informacja od serwisanta/ i przez jakieś 3 tygodnie było ok. Później problem pojawił sie ponownie, Tym razem serwis zalecił dolanie do paliwa płynu czyszczącego wtryski , a jak nie pomoże ich wymianę.

Dodatkowo od jakiegoś czasu silnik zaczął strasznie dymić, co zdaniem serwisu podobno jest normalne dla diesla...

Niestety serwis nie wzbudza we mnie zaufania…Czy faktycznie konieczna jest kosztowna wymiana??

Pzdr

Cytat:
2008-10-01 14:00:49, tomc pisze:
Dodatkowo od jakiegoś czasu silnik zaczął strasznie dymić, co zdaniem serwisu podobno jest normalne dla diesla... Niestety serwis nie wzbudza we mnie zaufania…Czy faktycznie konieczna jest kosztowna wymiana?? Pzdr

Straszne dymienie nie jest normalne dla sprawnego diesla. Zwłaszcza nowego.
W mojej Camrze silnik jest już pełnoletni i nie dymi ani na czarno, ani tym bardziej na biało czy niebieskawo, ale jest karmiony na Shellu v-powerem i "od urodzenia" ma wlewany olej - syntetyk.
Moje rady są takie:
1. jechać do Shella i wlać porządnego paliwa,
2. poprosić o radę Bigelektrona
3. ZMIENIĆ SERWIS

Pozdrowienia

PS
W Roverze tez mamy diesla i tez nie dymi.

Jak wyczyscili pomoglo i znowu kicha to gdzie tankujesz na NESTE??
Przedewszystkim paliwo zmienic,i zalac na noc nafta pompe i listwe czasem pomaga.
P0093 to duza nieszczelnosc na listwie czyli zawiesza sie jakis wtryskiwacz na przelew.
Jak przy okazji kopci to dobrze bo latwiej wykryc ktory to,chyba ze wszystkie sa zajechane w takim samym stopniu.
A to ze kopci to nie jest normalne.
No i jeszcze wazne czy masz zalozonego chipa zwiekszajacego moc??