Avensis "01 - świeci CHECK, VSC OFF, VSC - kod EOBD P1653

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Od pewnego czasu mam problem z moją Avensis rok 2001 silnik 1AZ-FSE poj. 2.0 (149KM) przebieg 100tyś (pewne). Mianowicie zapaliły mi się kontrolki CHECK, a po ok 2sek. VSC OFF oraz VSC. Początkowo co jakiś czas same się wygaszały jednak teraz świecą ciągle. Byłem u znajomego, który zczytał mi błąd jakim urządzenie EOBD i powiedział, że jest to P1653 - power steering outpu circiut malfunction. Co to znaczy i gdzie szukać rozwiązania?
Oczywiście wykasował mi ten błąd, ale pojawia się na nowo i tak już kilka razy
Zmieniłem paliwo oraz filtr paliwa bo wcześniej również wskazywał na błąd układu katalitycznego, jednak z tym już OK. dolałem płynu hamulcowego oraz od ukł. wspomagania.
Z góry dzięki za informacje i wskazówki.

Pozdrawiam

Mojemu tatcie też sie zapalała non stop kontrolka check-a na poczatku mówili ze słaba jakość paliwa a potem miał wymiane katalizatorów w aso 3500 zł tak na pocieszenie ;/ Też Avensis ale nie wiem jaki rok ;p ale 2.0 vvt-i coś około 150 km

opcja szukaj:
np tu

To moze sobie twoj znajomy wsadzic w zad to urzadzenie diagnostyczne Przynajmniej jesli chodzi o diagnostyke Toyoty
P1653 niema nic wspolnego z power steeringiem.
Dotyczy sterowania IACV alem

Pewnie masz racje Bigelektron, ale póki co nie mam czasu się tym zająć i podjechać do Katowic, a znajomy mieszka kało mnie więc zczytuje mi to. Mogę jeszcze dodać, że po dłuższej jeździe na tym błędzie P1653 pojawia się drugi P0420.
Póki co już dałem mu spokój i jak tylko będę miał chwile to będę dzwonił do Ciebie

Cytat:
2008-10-07 15:21:47, slawoo pisze:
Pewnie masz racje Bigelektron, ale póki co nie mam czasu się tym zająć i podjechać do Katowic, a znajomy mieszka kało mnie więc zczytuje mi to. Mogę jeszcze dodać, że po dłuższej jeździe na tym błędzie P1653 pojawia się drugi P0420. Póki co już dałem mu spokój i jak tylko będę miał chwile to będę dzwonił do Ciebie

P0420 to juz gorzej lepiej zalej dobrego paliwa bo skonczy sie wymiana kata.
Pierwszy z kodow niema wplywu na ten drugi.