Cytat:
|
2008-07-24 08:07:59, madzia_83 pisze:
dzięki marcin - pojechałeś po całej linii... Tonik fajna Rolleczka, typowy sedanik który cieszy oko szczególnie w takim stanie. Świetnie prezentuje się w promieniach zachodzącego słońca ładny kolor lakieru. Ja tam i tak czekam na fotki E9 Lb Co do 13-tek to naprawdę nie jest to "obciach" ani porażka. Nie wiem czy Twoja Rollka ma wspomaganie - moja nie ma a bicepsów póki co nie chcę sobie wyrabiać. Pozatym koszty opon też są mniejsze (szczególnie przy mojej pensji).
|
|
Ależ nie ma za co
Znowu odbierasz czyjeś zdanie jako atak na siebie
Po prostu wiadomo, że na nominalnych kapciach każde auto prowadzi się jak wóz z węglem, i pierwszą ( a zarazem najtańszą ) modyfikacją, poprawiającą jego prowadzenie są właśnie opony.
Rozumiem, że są ludzie, którym wystarczy "toczy się i nie psuje, a do tego podoba mi się", są jednak tacy, których interesuje "ile da się zrobić ten zakręt", i tu pojawiają się szersze kapcie, niższy/twardszy zawias, i różne inne, niebudżetowe wynalazki, na które mnie po prostu nie stać, stąd poprzestałem na oponach.
Przy czym nie zawsze trzeba zmieniać średnicę felg, załóżmy, że mamy 13" i chcemy przy nim pozostać :
Starlet P8 ma 145/80/13 wychodząc z fabryki. Wersja Si ma już 165/70/13 i auto prowadzi się o niebo lepiej, przy cenie opon na tym samym, lub nieodczuwalnie wyższym poziomie. Następna ( odpowiadająca średnicą, mieszcząca się w "normie" to 185/60/13, na których P8 ma szansę zamienić się już w małego gokarta absolutnie nie tracąc przy tym komfortu.
Żeby nie być gołosłownym, popatrzyłem trochę po cennikach :
Ponieważ jednocześnie w trzech w/w rozmiarach występuje tylko Barum Brillantis, wobec czego skupię się na nim, żeby nie było, że wybieram egzotyczne ( a co za tym idzie drogie ) marki opon
Ceny z www.opony.pl z dziś :
145/80/13 : 85zł
165/70/13 : 100zł
185/60/13 : 137zł
I wobec powyższego wciąż będę upierał się, że warto zainwestować w szerszą ( a niekoniecznie większą ) oponę
Btw, Madzia, montaż wspomy do E9 nie jest jakoś bardzo problematyczny, ani tym bardziej kosztowny
Znam ludzi o dwulitrowych autach, oponach rzędu 195-205, którzy i bez wspomagania sobie świetnie radzą
pzdr
[ wiadomość edytowana przez: marcinm dnia 2008-07-24 11:16:02 ]