ibi ibiza żywiec | Chciałbym uzyskać kilka informacji odnośnie montażu i strojenia instalacji brc SQ24 a mianowicie:
-jakiej max. długości mogą być przewody doprowadzające gaz od listwy wtryskowej do wtryskiwaczy,
-jeżeli nie można ich skrócić (u mnie mają ~300mm ponieważ mam osłonę z tworzywa na silniku zawierającą filtr powietrza) to czy da się to jakoś przy strojeniu instalacji obejść.
Podczas jazdy mam następujące objawy:
-przy dojeżdżaniu np. do skrzyżowania i wysprzęglaniu(nie zawsze) obroty potrafią mi spaść do około 500obr/min (sporadycznie potrafi zgasnąć) i od razu podnoszą się do prawidłowych wolnych 850obr.Wystarczy, że na benzynie przejadę jakieś 10km to przez kolejne 15km na lpg jest wszystko ok, tylko wraz z przebiegiem obroty zaczynają skakać coraz niżej.
Nie wiem czy to wina zbyt długich przewodów zasilających, a może to komputer lpg uczy się jakichś błędów?
Instalacja była już regulowana parę razy i jakaś tam poprawa jest (wcześniej gasło częściej) ale do ideału jeszcze brakuje.
Samochód jest mniej zrywny na lpg(z lekkim opóźnieniem reaguje na pedał gazu), przy przełączaniu z pb na lpg czuć szarpnięcie silnikiem a obroty spadają z 850 na 800(odwrotnie jest ok).
Warsztat , który mi to montował twierdzi, że przy strojeniu instalacji nie da się już nic zrobić, a szarpnięcie przy przełączaniu z pb na lpg to właśnie przez te przewody.
Spalanie lpg w stosunku do pb jest o 15% większe, silnik się nie krztusi przy rozpędzaniu.
Mam jeszcze ostatnie pytanie, co oznacza taki sam dźwięk jak sygnał podczas skończenia się gazu(wszystkie diody migają i słychać pip...pip...pip) tylko z dwa razy większą częstotliwością? Zdarzyło mi się tak 2 razy i pomogło ręczne przełączenie z gazu na pb i ponownie powrót na lpg i później było już ok.
Jeżeli ktoś może mi jakoś doradzić to z góry dziękuję.
Ahaa mój samochód to ibiza 1.4 mpi 2000r |