Pomoc przy zakupie toyotki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich i pozdrawiam!!
Jestem nowy i to moj pierwszy post, ale zdazylem troche poczytac i zauważylem po wypowiedziach że są tu wartościowi ludzie i można liczyc na pomoc dlatego sie o nia zwracam
Jestem na etapie poszukiwań Toyoty avensis. Zdązylem juz pare obejżeć ale moją uwagę przykuła 2.0 benzynka z 98r. w wersji LINEA-SOL, 104 tysie przejechane serwisowany w ASO. Zdażylem sie autkiem przejechac i na pierwszy rzut oka jest ok!
Prosze doradźcie czy warto i na co zwracac jeszcze uwagę przy drugim podejsciu do autka!!

zwroc uwage na sprzeglo i w ksiazke czy byl serwisowany. zobacz kiedy byl ostatni przeglad i porownaj przebieg. zobacz ktory wlasciciel. jezli pierwszy wlasciciel to zlukaj odstepy czasowe miedzy przegladami. jak byly mniej wiecej rownomierne a roznica miedzy ostatnim przegladem a terazniejszym przebiegiem jest wieksza - mogl byc ruszany licznik. pojedz do goscia i spisz sobie jego numer VIN potem podjedz do zaprzyjaznionego ASO i sprawdz co bylo robione w aucie. z gory mowie ze serwis nie moze udostepniac histroii samochodu - ale jak sie ladnie usmiechniesz to moze nie zobaczysz ale gosc moze Ci mniej wiecej powiedziec co bylo robione z tekich wiekszych napraw. jezeli auto ma rzeczywiscie 104 tys to za przystepna cene mozna go lyknac.

zobacz czy sa czytelne numery silnika

[ wiadomość edytowana przez: CoOljaCk dnia 2004-12-31 14:51:41 ]

Dzieki za podpowiedzi!
Autko ma juz drugiego wlasciciela a maly przebieg to podobno dlatego ze koles dostal slużbowy i od dluzszego czasu autko stało.
Zaniepokoily mnie tylko trzy rzeczy-lekkie bicie na kirownicy przy 120km, stukanie w prawym tyle i zapocony troszke od oleju silnik pod filtrem przy misce.
Odnosnei ksiażki i numerów bede sprawdzał.
Pozdrawiam!

Z tym biciem na kierownicy przy 120 km/h to chyba standard w Avensis - ponoć wada fabryczna i nie wiem czy cokolwiek można na to poradzić... Trochę na ten temat było już chyba na forum.

Reszta rzeczy to chyba standard - sprawdzenie szpar, nadruku na szybach czy wszedzie jest taki sam itp. rzeczy...

Cytat:
2004-12-31 17:22:39, Misiek23 pisze:
Zaniepokoily mnie tylko trzy rzeczy-lekkie bicie na kirownicy przy 120km, stukanie w prawym tyle i zapocony troszke od oleju silnik pod filtrem przy misce. Odnosnei ksiażki i numerów bede sprawdzał. Pozdrawiam!

Wichrowanie tarcz to jak pisze Pigletto to standard. Popatrz tutaj
Zwróc uwagę na ten cieknący olej. Moze to tylko leci spod filtra (wtedy do wymiany) a moze jakaś uszczelka puszcza...
Warte obejrzenia:
dymek z rury
usterki
olej

Pozdrawiam

drgania kierownicy zlikwidujesz jadac na stacje shella i tam dokonasz wywazania kol bez ich sciagania. wywazaja kola na samochodzie - czyli wywazaja cala mase wirujaca a nie tylko jej czesc

Ale jeśli to tarcze to wiele to chyba nie da...

A swoją drogą - ile u nas to kosztuje?

Pozdrawiam

misiek tego ni emamy a poza tym juz nie pracuje na hamowni. pracuje teraz gdzie indziej. jezli chodzi o szczefin to niewem czy na mierzynie w htlu tego nie robia. kiedys mielismy ziomala cos narzekla na ave i mowil ze wlasnie to pomaga ... wiec powiedzialem co wiedzialem. pozxa tym jest nowy rok i jestem najebany w trzy dupy!

CoOljaCk jak już doszedłeś do siebie po sylwetrowej balandze to zapodaj gdzie jest ten htl i co to właściwie jest za firma.
Pozdro.