MotoNews.pl
8 Volvo problem z gasnieciem na skrzyzowaniach eksperci help! (224783/0) - PT

Volvo problem z gasnieciem na skrzyzowaniach eksperci help!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WItam mam volvo s80 2.5l 170ps 20v (5 cylindrow)z instalacja zalozona okolo 25 tys kilometrow temu.
instalacja AG zenit JZ 2005 ,wtryski valtek type 30.srednica 4mm
Problem zaczyna sie gdy silinik osiaga optymalna temperature czyli wskaznik temperatury dochodzi do polowy wskaznika.
wtedy przy dojezdzie do skrzyzowania przy wcisnietym hamulcu samochod gasnie (obroty spadaja).Gdy dzieje sie to na parkingu obroty zaczynaja falowac i silinik gasnie.czasami zdaza sie to przy max skreconych kolach.
prosze o rade co moze byc przyczyna.
dodam ze nie zdazalo sie to dawniej tak czesto ale teraz to praktycznie zawsze .po przejechaniu duzej liczby kilometrow okolo 100 problem zdaza sie sporadycznie.
Drugi problem to ze nie wybiera do konca gazu.widac ze juz jade na benzynie(wskaznik dosc szybko to pokazuje) ale jak podjezdzam do stacji moge zatankowac tylko np 33l gazu.maxymalnie tankowalem 42l ale srednio to okolo 39-40l

dziekuje i prosze o rade expertow.

[ wiadomość edytowana przez: jacekbabak dnia 2008-12-28 20:20:18 ]

Jeszcze raz ja.
Okazalo sie ze nie bylo raczej winy ze strony instalacji.Poczytalem na stronach forum i okazalo sie ze moje volvo trapi bardzo popularny dla tego modelu problem z ETM.Jest to modul ktory steruje doplywem powietrza i skladem mieszanki paliwowo powietrznej.
Kapnalem sie kiedy zgasl mi po raz pierwszy od 2 lat na benzynie.
Pojechalem do mechanika ktory przeczyscil przepustnice i sam modul.
I samochod odzyskal wigor i nie sprawia problemow.Niestety kontrolka engine check jest nadal ale mysle ze jakos sobie z nia poradze.
Wiem z volvo forum ze servisy powinny za darmo robic update oprogramowania tego modulu tylko trzeba ich przycisnac.

http://www.volvoclub.org.uk/etm.shtml