Witam wszystkich!
Mam Fiata 500F. Trochę dłubmnięte w silniku, ale chciałbym coś jeszczew pozmieniać. Czy ktoś ma może zebrane jakieś informacje na temat modyfikacji silnika 126? Chodzi szczególnie o układ zaislania.
| « Poprzedni | Następny » |
Kissman Fiat 500F (STEYR Puc ... Gdańsk | Witam wszystkich!
Mam Fiata 500F. Trochę dłubmnięte w silniku, ale chciałbym coś jeszczew pozmieniać. Czy ktoś ma może zebrane jakieś informacje na temat modyfikacji silnika 126? Chodzi szczególnie o układ zaislania. |
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | Oj, zabawa może być przednia!! Kombinacji, metod i technik poprawy pracy silnika jest tak wiele, że zabrakło by dnia by o nich opowiadać!!
P.S. Może tak maleńki spocik gdzieś na pasie na zaspie albo gdzieś gdzie można spokojnie pogadać!! |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | Witam, po raz pierwszy na forum Co do przeróbek to jak napisal simon, duzo jest do zrobienia. Ja ze swojej strony polecam poszukac głowicy z pandy |
andy_k F&F Wolny Słuchacz :) Sosnowiec | Ja z racji tego co robię polecam każdemu założenie elektroniki w układzie zapłonowym. Można to zrobić niewielkim nakładem finansowym a efekt jest gwarantowany. W każdym razie namówieni właściciele pojazdów chwalą i to nie tylko moje konstrukcje.
Ogólne info na http://www.republika.pl/digitech2 |
widynek F&F Sympatyk 700k Kraków |
|
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | No właśnie . Powiedz nam . |
widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | ja osobiście wiem, jak to mniej więcej wygląda w el, ale chodzi mi dokładnie o rozwiązania kolegi andy'ego |
Yaninnya 126, CC Warszawa | Trzymam kciuki! Czekam na efekty z niecierpliwością! A może jakiś układ wtryskowy do kaszelka? |
Rino125p F&F Sympatyk Kraków | malec do 10000? ![]() ![]() ![]() ![]() |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków |
jak mogę pomóc jakbyś potrafił coś takiego zrobić to by było super.. |
Krzemowy Fiat 126 Skoczów | Dzieki Wszechocny za pomoc, ale czytalem ten opis wieki temu i od razu mowie ze taki szmelc szkoda robic. Brak czujnika pocisnienia, brak czujnika temperatury, uklad formujacy impulsy z czujnika reluktancyjnego to kpina, uklad ladowania cewki w zasadzie nie ma prawa dzialac(jak do czorta mozna pozenic scalak sterowany cewka z wirujacym magnesem z mikroprockiem i po co? opracowalem lepszy), itd. Ale ogolna idea jest dobra, cos podobnego wymyslilem, tyle ze na nieseryjnych czesciach i dlatego tego nie montuje, bo jak rypnie to DUPA. |
Krzemowy Fiat 126 Skoczów | Co? Wtrysku sie wam zachciewa? To poprosze elektryczna pompke paliwa, kompletny zespol wtryskiwacza z CC 900, czujnik cisnienia bezwzglednego, sonde lambda(a moze lambada?) i od chwili otrzymania czesci rozpoczynam prace badawczo-konstrukcyjne. Od dawna wiem ze sie da i ze przy odpowiednim nakladzie pracy dalbym rady, ale cena mnie powala na pysk. A tak poza tym, rewelacji sie nie ma co spodziewac. Zeby wtrysk chodzil wyraznie lepiej od dobrego gaznika to musialby byc wielopunktowy, a to w 126 osiagnac bedzie bieda, bo za goraco |
Krzemowy Fiat 126 Skoczów | Prototyp umie na chwile obecna tyle: iskra wielokrotna(potrojna) przy rozruchu, dobieranie charakterystyki wzgledem temperatury, ew. sterowanie ssaniem, charakterystyke sie tworzy programikiem w Pascalu ktoremu sie podaje kat wyprzedzenia co 500 obrotow poczawszy od 500 do 6000 ale gorna da sie podniesc i to dosc mocno, przy czym kat wyprzedzenia moze byc dosc dowolny, np. 120 stopni |
ali_ 126p Poznan |
Takie cos to bylo nawet w ladach
Moze cos wiecej powiesz/pokazesz ? bo widze, ze drwisz z cudzych rozwiazan a o swoich nie wiele mowisz, moze ktos inny tez by chcial sobie podrwic? Podaj na czym to robisz, jakies fotki cos, pozatym uzywac laptopa do strojenia zaplonu w kaszlu to troche kpina imho... ale Polska ostanio slynie z przerostu formy nad trescia. Dodam tylko, ze EL nie mial czujnika podcisnienia tylko wlacznik (dwustanowy) jak chcesz miec czujnik to proponuje kupic MAP z jakiegos cieniasa, wyjdzie Cie najtaniej. |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | Krzemowy, jeżeli byłbyś w stanie opracować sensowny wtrysk, na mapach 3d, modyfikowalny laptopem to ja może bym pokombinował z częściami.. to mi wygląda na bardzo ciekawy system >megasquirt< i w sumie sprowadza się do 200zł za przeprogramowane procki i płytkę od nich + pewnie kolejne 100-200zł za resztę części. |
Krzemowy Fiat 126 Skoczów | Prawda Ali niczego nowego nie wymyslilem, w Ladach stosowali wlasnie MC3334(i BUX931Z), do kola pasowego przykrecilem troche poobcinane(bez 2 zebow - synchronizacja) duze kolko rozrzadu, czujnik zrobilem z jakiejs malej cewki i kawalka magnesu z dysku twardego, calosc przykleilem zywica epoksydowa do pokrywy rozrzadu, detektor impulsow zrobilem z kilku diod(zabezpieczenie) i LM385 tak zeby wykrywalo przejscie przez zero a nie spadek ponizej pewnej wartosci(jak zrobil Drury a co mi sie nie podoba), stosowanie MC3334 przy procku nie ma wiekszego sensu bo to samo moze zrobic procek malym nakladem czesci, piszac lepszy zle sie wyrazilem, lepiej zabrzmi stosowniejszy. Czujnik podcisnienia z ELa to przelacznik i dlatego za fajny nie jest ale uklad latwy, a MAP to najlepsze wyjscie bo kupowalne w sklepie i do tego liniowe! Jako procka obecnie uzywam 80C552 dlatego ze mam, wiem wiem 68HCxxx bylby lepszy bo mniej wiecej wszystko w jednym i pewnie efektywniejsze w dzialaniu, z tym ze musze braki w wiedzy uzupelnic ale to moj problem. Dostrajanie laptopem w 126 ma w istocie nikly sens, dostrajanie to wg mnie za duze slowo, ja to widze tak ze sobie ktos w razie stukow opozni zaplon bez koniecznosci grzebania w module i posiadania programatora. Zreszta w czasie jazdy nie byloby mozliwe, bo w czasie programowania uklad by nie dzialal. A o laptopie pisalem tylko temu ze ja mialbym ciezko komputer(3 pietro) z autem polaczyc. Co do moich wypocin sluze na maila w razie zgloszenia zapotrzebowania. Na koniec dodam, ze najprostsza wersja(z moim kolem pasowym) dalaby sie zmiescic w 89C4051, a po ew. poobcinaniu nawet w 89C2051. Nie no kupie w tym tygodniu kolo i czujnik z ELa i siade przy tym porzadnie bo widze ze narod na mnie napiera |
Krzemowy Fiat 126 Skoczów | O tak Wszechmocny Megasquirt to brzmi dumnie, trzebaby program napisac najlepiej od nowa pod nasz silnik i sprzet dopasowac. Taki tez mialem zamiar, czytalem i ogladalem dokladnie, na isto by sie musialo dac, jak sie innym udalo. Tak sobie tylko myslalem czy procka innego nie dac bo z ta Motorolka moze byc u nas pewien problem, poza tym roboty mniej bo 1 wtryskiwacz i max obroty mniejsze(tam pisali az do 12000 |
| « Poprzedni | Następny » | |