| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2009-07-08 10:27:26
Regulatory powinny się same dopasować pod warunkiem, że działają jak należy. Sprawne regulatory powodują, że raz wyregulowaną linkę ręcznego więcej się nie reguluje (chyba, że linka się rozciągnie). W twoim przypadku być może regulator nie działa i nie kasuje luzu i dlatego ręczny bierze na ostatnim ząbku. Aby sprawdzić czy samoregulator działa zdejmij bęben i niech druga osoba naciska i puszcza delikatnie pedał hamulca tak aby nie rozleciał się cylinderek. W momencie rozchylania szczęk zapadka (zdjęcie) powinna obrócić nakrętkę samoregulatora ![]() |
archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2009-09-28 07:11:55 Dlaczego? Ponoś kto pyta nie błądzi. Ale skoro nie chcesz pomóc to przynajmniej nie przeszkadzaj |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2009-09-28 07:56:22
A no dlatego, że wymiana tarcz, bębnów czy klocków to jedna z podstawowych napraw, którą potrafi każdy warsztat przeprowadzić - czyli naprawa prosta dosyć... a Ty się pytasz co i jak. Czym się może to skończyć? A no koniecznością użycia szlifierki kątowej lub moczenia elementów przez 24h w WD40. Tego nigdy nie wiesz. |
archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2009-09-28 09:06:46 fakt nigdy nie wiadomo co człowiek zastanie ale sam powiedziałeś że naprawa prosta dosyć |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2009-09-28 09:18:36 Prosta dla kogoś, kto to robi lub robił. |
archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2009-09-28 09:25:35 a kto powiedział że nie robiłem... |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-09-28 10:39:56
sam dałeś wyraźnie do zrozumienia pisząc :
Nie ma co wdawać się w dziwne dyskusje , bo na życzliwe , dobre rady pozostajesz głuchy /nie raz i nie dwa niedoświadczony ludź przejechał się na "prostych" z tyłu hamulcach Espero/ Pozostaje tylko ..życzyć Ci szczęścia (potem radzę tylko ....mieć dobry warsztacik w pobliżu )
Powodzenia! |
archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2009-09-28 10:48:59 powiem tak - próbowałem kiedys przy nich coś robić ale sprężynki mocujące szczęki to tarczy kotwicznej nie wytrzymały i było słychać przekrzywione szczęki w czasie jazdy. Na szczęście hamowały. Oddałem wtedy czyli 2 lata temu do mechanika i zrobił wszystko czyli cylinderki, szczęki, bębny i lożyska. Teraz znów mam problem. po prostu pytam. Jeśli kolejna osoba mówi mi żebym sie sam za to nie brał to oczywiście posłucham i oddam do mechanika by to zrobił a przy okazji tez wymienił linkę z ręcznego |
Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2009-09-28 11:14:46 Ja też będę chciał ( musiał ??? ) sprostać temu zadaniu sam. Nie jestem nie doświadczony. Robiłem już w Maluchu i Polonezie więc mniej więcej wiem co i jak ale z Esperakiem jak Bogdan piszę może być ciężej i kiedyś kolega mechanik wspominał, że można się zdziwić to po głosuje sobie, czy wymienić samemu, czy lepiej oddać to gdzieś do warsztatu. |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2009-09-28 11:37:33 Nie jest to takie skomplikowane.
Ogarnąłem wymianę linki, szczęk, sprężynek, bębnów i cylinderków w jakieś 3-4 godziny
Trzeba robić powoli i uważnie krok po kroku |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2009-10-26 22:19:04 Co do samoregulatorów, mamy fatalne. Nie ważne, nowe, stare, wyczyszczone, nasmarowane... Kilka razy w roku warto zdjąć bębny, podkręcić je ręcznie tak, żeby bębny dało się nałożyć i już. Można się cieszyć z wzorowo, równo działających tylnych hamulców. |
archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2009-10-26 22:39:13 ZROBIONE.
Hamulce są tak dobre że mozna było zostawic zęby na kierownicy przy wyjeździe od mechanika. No i nareszcie jest RĘCZNY ![]() |