MotoNews.pl

Avensis 2004 - odglosy sprzegla??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam pytanie - kupilem avensis 2004 z przebiegiem 106 tys km. PPo odpaleniu rano po jakims czasie sychac takie pojednyncze zgrzyty z okolic skrzyni. Trwaja moze po 2-3 sek. Jak wcisne sprzeglo to nic nie zgrzyta -> sprzeglo sie konczy ?? czy ten typ tak ma?

Może za gęsty olej w skrzyni. Miałem tak kiedyś w uno zalałem go hipolem po odpaleniu na zimno to tylko były stuki i zgrzyty podobno sie synchronizatory same zaciągały . Po 3-5min wszystko cichło.

podejrzewam ze tu sprzegło jest nieco inne niż w uno !
tu jest dwumasówka

Dwumasowe to jest koło zamachowe, a nie sprzęgło !
100 tys., dwumasówka... ja to gdzieś widziałem...
Pozdro.

Cytat:
2009-02-17 01:32:47, Perzan pisze:
Dwumasowe to jest koło zamachowe, a nie sprzęgło ! 100 tys., dwumasówka... ja to gdzieś widziałem... Pozdro.

koło dwumasowe jest tylko w d4d w benzynowych są tradycyjne koła i sprzęgła

zgadza się - zapomniałem napisac - moj silnik to D4D 116 KM 2.0 diesel

[ koło dwumasowe jest tylko w d4d w benzynowych są tradycyjne koła i sprzęgła ]

Czy to znaczy że jeżeli w avensisie z silnikiem 2.0 vvti ślizga mi się sprzęgło to wystarczy wymienić tylko komplet sprzęgła bez żadnego koła dwumasowego?

Cytat:
2009-02-22 11:23:13, sobierajrafal1 pisze:
[ koło dwumasowe jest tylko w d4d w benzynowych są tradycyjne koła i sprzęgła ] Czy to znaczy że jeżeli w avensisie z silnikiem 2.0 vvti ślizga mi się sprzęgło to wystarczy wymienić tylko komplet sprzęgła bez żadnego koła dwumasowego?

zgadza się, chyba że koło zamachowe jest podrapane przez nity tarczy lub przegrzane.