Prototyp kombi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktos wie co sie stalo z prototypem kombi ? Ten przymajmniej wg. mnie byl ladny.
Ostatnio przy skrzyzowaniu Grzymaly i Szczesliwickiej stoi ATU bialy ze swiatlami caro , nie widzialem deski rozdzielczej ale moze to byc ta co zaprojektowali nasi przed Daewoo .

A jak wam się ten podoba

tylne światła są jakieś podobne do tych z Golfa Varianta

Jojo - skąd masz te fotki? Kiedy zostały zrobione? Poprosimy o więcej informacji.

Prowadzący przedmiot "projektowanie nadwozi samochodowych" u mnie na SiMR-ze był współtwórcą PN kombi. Mówił że 2 prototypy były wystawione na targach w Poznaniu i ludzie sie wypowiadali co im sie bardziej podoba. Było po równo (chyba jakiś ślepych wzieli..), więc zadecydowały koszty ekonomiczne. Chodziło głównie o tylne drzwi z prostokątną szybką. A szkoda - sylwetka tego kombiaczka jest bardziej harmonijna.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Panowie wiem ze o gustach sie nie dyskutuje, ale tył i się nie podoba, ale spoko w kombi produkcyjnym też mi się nie podoba (jakiś idiota musiał tam wstawić tą klamkę a w nowszej wersji jakiś pieprzony pasek czarny taki jak na zdejęciu w naszych relacjach). Jelsi chodzi o bok zbyt dużej różnicy nie ma z wyjątkiem tych drzwi tylnych i trochę inaczej poprowadzonej lini dachu.

[ wiadomość edytowana przez: Mebig dnia 2003-11-09 00:38:50 ]

Cytat:
2003-11-08 02:58:01, Grzech pisze:
Jojo - skąd masz te fotki? Kiedy zostały zrobione? Poprosimy o więcej informacji.

Zdjęcia są z artykułu:"dziś i jutro projektowania nadwozi" w nr 2/2001 Auto moto serwisu.
W artykule wykorzystano: Jan Gierej - Pomiar fotogrametryczny makiety i wygładzanie powierzchni nadwozia na przykładzie samochodu Polonez kombi,
Zeszyty IP Wydziału SiMR PW 4/96

W artykule jest jeszcze pare innych szkiców i rysunków udostepnionych od Biura Konstrukcyjnego Rucker Polska

To wszystko jasne. dr. Gierej pokazywał nam te same zdjęcia na zajęciach Miał ze mną urwanie głowy, bo go ciągle o coś pytałem. czasem jak coś chciał powiedzieć "na temat" pytał "Gdzie jest ten od Polonezów"

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

mi bardziej sie podoba obecna wersja kombi, chociaz ta klamka na klapie to totalna porazka. juz lepsza bylaby od zuka

Cytat:
2003-11-09 22:31:31, OLO pisze:
...Miał ze mną urwanie głowy, bo go ciągle o coś pytałem. czasem jak coś chciał powiedzieć "na temat" pytał "Gdzie jest ten od Polonezów"

Cytat:
2003-11-10 20:28:59, Pagan pisze:
... chociaz ta klamka na klapie to totalna porazka. juz lepsza bylaby od zuka

... a jeszcze lepsza od Tarpana

Daewoo wybrala wersje "brzydsza" ze wzgledu na koszty. Taka byla tansza. Tak samo oblesna klamka tylnej klapy jest taka jaka drzwiowa i do tego umieszczona tak aby zamek byl po srodku, co powoduje, ze sama klamka jest brzydko przesunieta. Oczczednosc i jeszcze raz oszczednosc.
Na marginesie, gdyby Daewoo mialo w ofercie Lanosa Kombi, to Poloneza Kombi nigdy bysmy nie ujrzeli.

Pozdrowka
Adamus

Własnie niedawno kolega z pracy opowiedział mi o spotkaniu w Koninie poldka kombi ale inny niż spotyka się normalnie... Bardzo mu się spodobał. A że i ja lubię polonezy (on sam również jeździ PN Caro '92 1,5 GLi z gazem) to zapytał mnie czy takie robili... Zaciekawiło mnie to niesamowicie więc wyszperałem zdjęcia kombi oraz te prototypowe i... wskazał na prototypa!!! Zarejestrowany jest na nowych blachach z Konina więc zakres szukania jest niewielki.... Już się napaliłem na "złowienie " go i porozmawianie z włascicielem.... Qrna... Polonez kombi o jakim marzyłem widząc go na targach... ale nie o tym , który został wybrany do produkcji...

Poluj, poluj -czekamy na foty

Pozdrawiam
Adamus

tamten pierwszy prototyp Polonez był zrobiony niestety z Plasteliny, tyle że polakierowanej i miał srebrne szyby bo nie było wnętrza.

Nawet tu na forum byly zdjecia takiego - jezdzacego! Szyby mozna bylo wstawic po targach, no nie?

Adamus

mam te zdjęcia
wyśle do gada, może wstawi

popieram poszukiwanie prototypu poloneza kombi jak dla mnie wersja z prostymi ramkami drzwi jest ladniejsz z reszta od poczatku jak zaczeto u nas robic kombiaki to pozostawiano tylnie drzwi orginaln, tak samo bylo z warszawa kombi tez byly 2 prototypy jeden z nich mial caly prosty tyl (chodzi mi o ramki)a i rynienka tez byla prosta a nietak jak w wersji produkcyjnej zlozona z 2 czesci. a co bo poloneza atu to ostatnio w warszawie tez widzialem takiego atusa ze swiatlami od caro i do tego jeszcze byly biale i jeszcze do tego mial zmieniona przednia atrape na jakas metalowa z dziurkami. jak zwykle w takiej sytuacji brakuje apratu i czasu na zrobienie fotki

Cytat:
2004-07-12 23:09:40, Trool pisze:
popieram poszukiwanie prototypu poloneza kombi jak dla mnie wersja z prostymi ramkami drzwi jest ladniejsz z reszta od poczatku jak zaczeto u nas robic kombiaki to pozostawiano tylnie drzwi orginaln, tak samo bylo z warszawa kombi tez byly 2 prototypy jeden z nich mial caly prosty tyl (chodzi mi o ramki)a i rynienka tez byla prosta a nietak jak w wersji produkcyjnej zlozona z 2 czesci. a co bo poloneza atu to ostatnio w warszawie tez widzialem takiego atusa ze swiatlami od caro i do tego jeszcze byly biale i jeszcze do tego mial zmieniona przednia atrape na jakas metalowa z dziurkami. jak zwykle w takiej sytuacji brakuje apratu i czasu na zrobienie fotki

Zdjęcie tego prototypa zrobiłem było nawet na Forum
atu

[ wiadomość edytowana przez: Robi200 dnia 2004-07-12 23:42:31 ]

Nie widzę fotek tego kombi