MotoNews.pl
10 Carina e problem z CB (229863/18) - PT

Carina e problem z CB

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Wiem ze ten temat nie powinien sie tu znalęźć, ale mam problem z CB w Carinie , więc postanowiłem napisac go tutaj.
Po włączeniu silnika jak radio ustawione jest na szumach słychc wycie. Wycie jest jednostajne - nie reaguje na obroty. dodatkowo przy ustawianiu lusterek lub opuszczaniu/podnoszeniu szyb słychac wyraźne silniczki.
Koles, który mi to montował próbował różnych sposobów:
1. podłączył Cb bezpośrednio do akumulatora - nic nie dało
2. założył filtr - nic nie dało
3. zmieniał radia od najtańszych do najdroższych - nic nie dało
4. zmienił antene z magnesowej na montowana przy klapie ( ze 100 cm na 150 cm) - wycie chyba jest większe!

Wkońcu stwierdził że japończyki tak maja i musze z tym życ albo sciagac CB.

Czy macie w Carinach CB i jak to u Was wyglada?
Moze mam cos zepsute w elektryce auta i to jest powodem tych zakłucen? Jak najprościej to sprawdzic? A moze tak ma być?

Zdecydowanie masz coś z elektryką.

A nie masz może sławetnych ksenonów z allegro ?

pzdr

Używasz jakiegoś zasilacza do innych urządzeń np. nawigacji czy coś w tym stylu ? Coś na przetwornicy ? Nie wiem, może jakiś wynalazek do wzmacniacza, subwofera, zmieniarki itp ?
U mnie durny zasilacz od PDA tak sieje po CB, że szkoda gadać
Pozdro.

u mnie w trasie sieje troszkę nawigacja ale jak dobrze poustawiam to idzie przeżyć poza tym spokój całkowity , no ale ja mam diesla . Coś Ci zakłóca CB.

ja miałem podobny problem w nubirze ale załatwiłem sprawe bardzo prosto.
wycie jest spowodowane słąbą masą dlaczego nie wiem.
teraz jak podłaczałem to cariny cb to na grubym kablu i jest spoko.

Znalazłem

Wyłączałem wszysko co sie dało i co mi do głowy przychodziło. Skończyłem na pompie paliwa. Jak odłączyłem kostke pod tylnym siedzeniem od pompy wycie zniknęło . Teraz musze zamontowac jakis włacznik/wyłacznik jak auto bedzie chodziło na gazie.

Myslicie że mam podpsutą te pompę, że taki syf mi na radio puszcza?
Perzan Ty masz gaz. Masz jakis wyłącznik pompy zamontowany?
Dzięki za podpowiedzi

Pozdrawiam

ja mam też gaz ale z tego co się orientuje to komp od gazu odcina pompe paliwa jak jeżdze na gazie.

Nic takiego nie zanotowałem, pompa chodzi na stałe, więc widocznie Twojej coś dolega...

pzdr

Cytat:
ja mam też gaz ale z tego co się orientuje to komp od gazu odcina pompe paliwa jak jeżdze na gazie.

Ostatnio wymieniałem cała elektryke gazu (sekwencyjnego) i tam akurat nie ma i nie było odciecia pompy paliwa . Komputer odcina prace wtrysków benzynowych a pompa poprostu sobie chodzi "w miejscu" i czeka, aż sie gaz skończy. A, że gaz się nie kończy, to chodzi i czeka

Znalazłem cos takiego:

WYŁĄCZNIK POMPY PALIWA

Ale pojęcia nie mam jak sie to sprawdza w praktyce i nie wiem czy nie zrobic jakiegos recznego przełaczania.
Pozdrawiam

Cytat:
2009-04-02 22:58:44, cariniarz pisze:
[...]Perzan Ty masz gaz. Masz jakis wyłącznik pompy zamontowany?

Nie, u mnie pompa chodzi cały czas.
Może Twoja po prostu się przyciera i pod zwiększonym obciążeniem jej silniczek generuje taki śmietnik albo ma wyjechany komutator/szczotki i też śmieci w elektrykę ?
Jak na razie (odpukać) z pompą nie miałem problemów
Pozdro.