[SENATOR] problem ze skrzynia biegow ( automat )

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam...
mam duzy problem ze wzgledu na to ze nie jestem w kraju tylko w norwegii a problem polega na tym ze:
przed wyjazdem zaczely sie dziac dziwne rzeczy po wrzucilem na D dodaje gazu auto stoi w miejscu nagle zaskakuje bieg jak obroty ida do gory i odrazu rusza a to chyba nie dobrze stwierdzilem ze raczej olej do wymiany zrobilem to razem z filtrem.... przez pewien czas bylo dobrze ale znowu zaczyna sie to samo na postoju sprawdzilem stan i co widze pusto na bagnecie dolalem oleju dojechalem na miejsce i po dwuch dniach na zimnym sprawdzam stan ponownie i co....... tu juz przesada oleju tyle ze bagnet do polowy zalany a to raczej chyba tez nie dobrze. z tego co wiem to wchodzi 5L i tyle wlane bylo przy wymianie teraz pytanie gdzie znajdowal sie ten olej jak sprawdzalem na parkingu dlaczego bylo pusto a nagle jest za duzo o to jest pytanie moze ktos mial podobna sytuacje prosze o jakies podpowiedzi.

i druga sprawa co pewien czas jest takjak zgasze auto to nie mozna go odpalic objawa to tak jakby sie skonczyly szczotki na rozruszniku odlacze akumulator na reset kompa i wtedy odpala normalnie

Moze na poczatku sprawdzales olej przy wylaczonym silniku. Nie zmienia to faktu ze masz go za duzo i musisz go odessac, o ile tego juz nie zrobiles.
Drugi problem jezeli wystepuje tylko na nagrzanym silniku, to moze byc walniety pozycjoner od skrzyni.

-kudlaty- dzieki za odpowiedz wlasnie tak sie dzieje ze na rozgrzanym tylko czy jezeli pozycjoner jest walniety to czy powinno pokazywac na desce ze zmiana na D,N lub 1,2,3 odbywa sie bez problemu a co do drugiego problemu wlalem na wymiane ze zmmiana filtra oleju w skrzyni 5L a podobno tyle wchodzi i po przejechaniu 1500km zaczelo sie dziac nie dobrze wlasnie tak jak by nie bylo tego oleju po dolaniu wrocilo wszystko do normy tyle tylko ze teraz jest go za duzo

Biegi moze dobrze wskazywac. Za twoje problemy moze byc winny system zapobiegajacy mozliwosci odpalenia motoru na RD123, jezeli jestes zantresowany to napisze Ci gdzie z mostkowac, zeby ominac ta blokade
Co do oleju, to najprawdopodobniej skrzynia gdzies go gubi, a Ty go toche za duzo dolales.
Bo olej na bagncie pojawia sie dopiero po wlaniu ponad 3.5 litra
a sam wskaznik ma mala tolerancje /mi weszlo jakies 4.5 litra/

-kudlaty-
oto moje GG 6296570 jak bedziesz mial czas to pisz

Witam
Może wiesz ale jeżeli nie to automat na zimno sprawdzamy zaraz po odpaleniu na N na pracującym silniku . Na ciepło to samo ale silnik musi być dobrze rozgrzany i pracujący.
Pozadawiam

witam...
dzisiaj nastapila zalamka zobaczylem ze cieknie olej ze skrzyni jeszcze na kanale nie bylem ale mam pytanie moze a raczej napewno jest jakis oring moze ktos to robil i czy dam rade to zrobic ale nie posiadam warunkow warsztatowych i moze ktos wie gdzie i jaka czesc mam kupic......... prosze o jakies sugestie najlepiej w internecie bo nie jestem w polsce

wpierw kanal benzyna umyj osusz i mow skad

Witam Panowie
Mam następujący problem z moją automatyczną skrzenią
przy mocno rozgrzanym oleju przestaje wchodzić czwurka.
Gdy trochę ostygnie znów działa normalnie.
Olaf

A kiedy olej był wymieniany?

Cytat:
2009-04-01 19:34:31, _Grzesiek_ pisze:
A kiedy olej był wymieniany?

Problem zaczą się jakieś 500 km po wymianie. Nie mieli dekstronuII i wlali olej shella.

dlatego nie jestem zwolennikiem wymiany oleju w automacie-raz zrobilem dostalem shella i u mnie sie udalo dziala dalej-stym ze pierwsza wymiana to byla przy okolo 200 000 km

zależy jaki symbol tego oleju był bo jak ktoś wlał. bo marka nic nie mowi
wiec moze warto sie dowiedzies oznaczenie oleju bo ktos mogl wlac 75w/90

Witam!W swoim starym seniu A wymieniałem olej i myłem filtr i było Ok Olej był typowo do automatycznych skrzyń.Pozdrawiam!