Carina E Klimatyzacja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam problem z Klimą. Mianowicie wczoraj zrobiło się ciepło więc załączyłem klimę. Ku mojemu zdziwieniu po dłuższym czsie dalej z kratek leciało ciepłe powietrze. Lampka zielona się zapala na przycisku, ale sprężarka sięnie włącza. Żona wciskała guzik a ja nasłuchiwałem z maską w górze. Obroty silnika też się nie zmieniały jak to było przed zimą
Czy mogę jakoś to sprawdzić? Może jakiś kabelek? Wyczytałem że jeśli nie ma czynnika chłodzącego to pompa się nie załączy. Czy to prawda? A nie idzie jakoś sprawdzić przez złącze diagnostyczne?

myślę że sam za dużo nie zrobisz chyba że się znasz,ciśnienia nie sprawdzisz bez manometrów(ciśnieniomierzy) możesz natomiast posłuchać czy chociaż kompresor się włącza-czy sprzęgiełko działa,przy włączeniu robi taki "klik", jak jest mało gazu to kompresor się nie włącza, jedź lepiej do fachowca bo może to być że nie ma gazu w układzie a może być coś poważniejszego,
jak byś popatrzał parę postów wcześniej to bys mógł wyczytac pare info.

Cytat:
2009-04-09 11:17:26, cino111 pisze:
...Obroty silnika też się nie zmieniały jak to było przed zimą ...

Czyli w zimie nie używałeś - to prawdopodobny powód kłopotów - podejrzenie nieszczelności i ubytku czynnika - czyli (jak już podpowiadano) wizyta u speca potrzebna.

Hej. Byłem u mechanika od klim. Zaczął nabijać i było słychać że ucieka. Wziął 40zł i umówiliśmy się na diagnozę. Stwierdził że ucieka z tej cieńszej rurki w którą się nabija klimę tuż przed wejściem do sprężarki. Zaśpiewał 500zł więc zrezygnowałem to chciał 150zł za diagnozę. Za nabicie chce 150zł. Czy to są takie normalne ceny? Mogę zrobić coś z tą rurką, czy kupić nową, czy jeszcze coś innego? Aha. Coś koleś mówił że dał barwnik żeby zlokalizować ubytek. Czy klimę trzeba z tego przepłukać czy wystarczy wymienić przewód i można nabijać?

idź do innego fachowca. mi gość za wymianę kawałka rurki, załatanie tego wszystkiego, wymianę chłodnicy, osuszacza i nabicie wziął 270zł
(chłodnicę i osuszacz zamawiałem gdzie indziej)
diagnoza była w cenie ...i jeszcze pogadaliśmy o Carinkach

Cytat:
Stwierdził że ucieka z tej cieńszej rurki w którą się nabija klimę tuż przed wejściem do sprężarki.

to lepiej się upewni który to przewód bo z tego co kojarzę to cienka rurka łączy parownik z chłodnicą klimy,a do sprężarki montuje się dwa grube chyba częściowo gumowe przewody który jeden idzie do chłodnicy drugi do parownika,dla potwierdzenia też się spotkałem z" przegnitymi " cienkimi rurkami chyba w miejscu mocowania ich do podłużnicy ,dokładnie już nie pamiętam,pooglądaj przebieg rurek i popatrz czy gdzieś nie ma zakurzonego ,wilgotnego miejsca,to pewnie jest wyciek,rurkę najlepiej wymienić na nową ,po koloryzatorze nie trzeba płukać układu.pozdrawiam.

Dzięki bardzo. Jak by ktoś miał namiary na rurkę to proszę o info.
Pozdrawiam.

A czy to możliwe że np. wystarczy wymienić tylko uszczelkę? On coś gadał że to ucieka przy wejściu do pompy, więc tak myślę że może uszczelka, bo jak powiedziałem że kupię drugą rurkę to coś zaczął z ciemiać.

Cytat:
2009-04-30 21:03:05, cino111 pisze:
A czy to możliwe że np. wystarczy wymienić tylko uszczelkę? On coś gadał że to ucieka przy wejściu do pompy, więc tak myślę że może uszczelka, bo jak powiedziałem że kupię drugą rurkę to coś zaczął z ciemiać.

może wystarczyć sam o-ring,po wymianie kontrolawać

Cytat:
2009-04-18 17:12:19, cino111 pisze:
Hej. Byłem u mechanika od klim. Zaczął nabijać i było słychać że ucieka. Wziął 40zł i umówiliśmy się na diagnozę. Stwierdził że ucieka z tej cieńszej rurki w którą się nabija klimę tuż przed wejściem do sprężarki. Zaśpiewał 500zł więc zrezygnowałem to chciał 150zł za diagnozę. Za nabicie chce 150zł. Czy to są takie normalne ceny? Mogę zrobić coś z tą rurką, czy kupić nową, czy jeszcze coś innego? Aha. Coś koleś mówił że dał barwnik żeby zlokalizować ubytek. Czy klimę trzeba z tego przepłukać czy wystarczy wymienić przewód i można nabijać?

Troche za duzo bierze za nabicie klimy ,do swojego autka klime nabilem ze 70 zl + barwnik 30 zl diagnoza gratis