| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2009-05-20 20:02:54 Na moje oko i gust to posprawdzaj masy na budę i silnik i przeczyść klemy.
Pozdro. |
![]() Booogie Volvo v 70 Warszawa | 2009-06-02 10:59:18 Iskra była żółta, ale wystepowała w momencie jak odpuszczałem kluczyk. W trakcie kręcenia rozrusznika iskry nie było.
Co do czujnika sam się zastanawiam, między czujnikiem a zębami koła jest ze 2 mm przerwy.... |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2009-06-02 12:34:19
Najprosciej byloby podlozyc cewke HV na probe |
Henio63 Węgrów | 2009-06-02 21:36:44 A może faktycznie jest spadek napięcia na cewce podczas kręcenia rozrusznikiem. Jeśli jest możliwość podłączenia się miernikiem do zasilania cewki, i zmierzyć napięcie nie kręcąc rozrusznikiem a potem podczas kręcenia, to będzie wiadomo czy cewka, czy zasilanie. Powodzenia. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2009-06-03 08:33:48
Masz cewke zaplonowa w aparacie czy na zewnatrz? |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2009-06-03 12:59:19 Z tego, co mi wiadomo, w tych "nowszych" 3S-FE cewki są dwie, i wychodzą z nich po 2 kable zapłonowe.
Świadczyłoby o tym chociażby występowanie czujnika położenia wału. Nie masz jakiegoś alarmu, immobilizera, czy innego ustrojstwa ? Zapnij się miernikiem pod kable od którejkolwiek cewki, i sprawdź, czy w ogóle dostaje prąd, jak kręcisz rozrusznikiem. pzdr |
![]() Booogie Volvo v 70 Warszawa | 2009-06-03 13:15:11 Szcerze mówiąc to musiałbym sprawdzić bo nie przyglądałem się.
Natomiast wczoraj podjechał elektryk jakoś podpiął sie pod komputer i teraz sytuacja wygląda tak, że raz auto odpala za pierwszym razem - po "dotknięciu kluczyka" innym razem odpala za drugim lub 3 razem, czasami przy próbie odpalenia jakby się przycina. Więc tak na chłopski rozum, to chyba nie jest cewka, bo raz odpala momentalnie, a innym razem po kilku próbach. Dodatkowo zostałem postraszony koniecznością wymiany: komputera, immobilisera / transpondera i kluczyków Nie bardzo wiem co o tym sądzić. |
![]() Booogie Volvo v 70 Warszawa | 2009-06-03 13:17:28 Co do cewek zapłonowych / modułów, to są dwa, z każdego z nich wychodzą po dwa kable do świec. Nie ma ich napewno bezpośrednio nad świecami. |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2009-06-03 14:30:07 To widać w każdym EPC
pzdr |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2009-06-03 23:50:51
Niewiem czego sie gosc czepia komputera immo itd... Co zrobiono ze zapalil? Wracajac do tych sladow na czujniku GMP -wykrec go i poswiec lampa do srodka na zebatke rotora i krec walem czy przypadkiem ktorys zabek nie jest uszczerbiony.Mialem kiedys taki przypadek ze 1 zabek byl zagnieciony i w zaleznosci od tego jak sie wal ustawil albo zapalal od strzalu albo mogles krecic dowoli i nie zapalal wcale. |
![]() Booogie Volvo v 70 Warszawa | 2009-06-04 08:22:33 przy wymianie paska rozrządu oglądałem koło pod szkłem powięszającym i jest OK |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2009-06-05 23:44:49
No to faktycznie cewki obie raczej nie zdechly....zmierz sobie podczas krecenia rozrusznikiem czy napiecie na akumulatorze i na zasilaniu EFI-np bezpiecznik nie spada ponizej 10V,a na masie silnika ,i masie nadwozia w stosunku do masy akumulatora nie robi sie roznica potencjalow -voltomierz i omomierz-dobra masa tzn ponizej 10 OHM |
![]() Booogie Volvo v 70 Warszawa | 2009-06-08 11:40:11 Dzięki za podpowiedź! W długi weekend będę miał trochę czasu - pomierzę.
Z tego co się ostatnio wydarzyło - Dzięki uprzejmości kolegi, który sprzedaje części do Toyot wszelakiej maści podmieniliśmy komputer z immobiliserem / transponderem, zrobiliśmy zworę w złączu diagnostycznym i czekaliśmy ponad 45 min. na zgranie kluczyków z immo skutek - brak zmian. Wymiana przekaźników w komorze silnika - bez zmian Wymiana obu cewek, przewodów - bez zmian Wymiana kostki stacyjnki - bez zmian Tak na marginesie - w przypływie desparecji zadzwoniłem do ASO w Radości z pytaniem o koszt diagnostyki - cena 80 PLN ale po podaniu informacji, ze toyota jueździ na gazie, miły Pan powiedział, że muszą zrobić koniecznie regulację zaworów przed podłączeniem do kompa - koszt 800 PLN Kulturalnie powiedziałem Panu , że na mnie nie zarobią 800 PLN i podziękowałem za "kompleksową" usługę. Tak się robi pieniądze.
Omijajcie ASO w Radości. Pozdr. |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2009-06-09 10:12:27 To co oni od razu za 800zł wymieniaja wszystkie plytki ? |