Cytat:
|
2009-07-12 22:44:41, Rodeush pisze:
A ja podklejając sie pod topic mam takie pytanie od kilkunastu miesiecy po przejechaniu kilku do kilkunastu km ale zawsze(99%) przy zwalnianiu/hamowaniu zapala mi sie kontrolka chck engine z kodem błędu Sondy Lambda. Mam wersje z Sondą Lean Burn wiec koszty wymiany są kosmiczne (1,6k pln). Ale samochód nie spala wiecej paliwa a nawet mniej, nie stracił nic na mocy. Rozmawiałem ze znajomym byłym dziennikarzem motoryzacyjnym i on uważa że to nie może być nie działająca sonda. Bo wtedy by palił więcej i "nie jeździł". No ale jeśli tak to co to jest - kod błędu wskazuje na sonde, ale objawy nie. Kontrolka nigdy nie zapala sie od razu - zawsze po kilku/nastu km-ach. A wczoraj wróciłem z trasy i średnio mi poszło 6,5L paliwa. Pozdrawiam.
|
|
Kocham tych gosci pod tytulem dziennikarz motoryzacyjny
Kiedys nas taki imbecyl nawiedzal ,wypytywal o rozne czujniki zwiazane z kontrola trakcji,notowal nagrywal, znowu pytal mysmy tlumaczyli.....itd.W koncu naskrobal jakis artykul,ktory mial sie ukazac w jakims motoryzacyjnym szmatlawcu,dopiero po naszej merytorycznej akceptacji.
Oczywiscie napisal i tak to co chcial i nie konsultowal z nami tego co sie ukazalo w gazecie,pewnie uwazal ze wie lepiej jak to wszystko dziala
Po przeczytaniu textu w dosc poczytnej gazecie, gdzie napisal ze czujnik polozenia kierownicy to uklad kol zebatych,jak wyjasnia Bigelektron ,pracownik autoryzowanej stacji Toyoty,przy czym uzyl mojego nazwiska i imienia,myslalem ze mnie szlag trafi.
Tacy wlasnie sa dziennikarze ....mozesz mu tlumaczyc pokazywac,on sprawia wrazenie ze zrozumial,a i tak wydrukuje tylko to co moglo sie zrodzic w jego pustej mozgownicy.
Wracajac do sondy to moze ona ulegac awarii na kilka sposobow.
Najprostszy to spalona grzalka jest kod bledu,mozna zmierzyc grzalke i jest brak rezystancji.Objaw jest taki poza kontrolka ze silnik na trasie pracuje normalnie ,bo spaliny na tyle ogrzewaja sonde ze dziala ok.W ruchu miejskim jednak sonda sie schladza bo silnik pracuje czesciej na biegu jalowym,wiec zaczyna pokazywac coraz nizsze wartosci napieciowe,wiec komputer wzbogaca mieszanke co skutkuje przylewaniem silnika i zarzucanie swiec zaplonowych nagarem i silnik moze utykac tak jakby nie palil na 1 cylinder.
Ina usterka to np kod bledu slow response-za slaba oscylacja-przewaznie nie daje innych objawow ale silnik moze wiecej palic, lub mniej w zaleznosci od tego w jakie wartosci wpada czesciej.
Jeszcze inna usterka polega na tym ze silnik pracuje prawidlowo,a po pol godzinnej jezdzie zaczyna szarpac i wypadaja zaplony na wszystkich cylindrach losowo.Nie ma zadnych kodow bledu zwiazanych z sonda,w niektorych modelach wywali kod wypadajacych zaplonow,
Jeszce inna usterka to nie osiaganie przez sonde niskich wartosci,komputer wtedy zubaza mieszanke ,a sonda wciaz pokazuje stosunkowo bogata, silnik wtedy moze wrecz mniej palic.
To takie najczestsze przypadlosci zwiazane z sondami.
Zawsze jednak diagnostyke nalezy rozpoczac od odczytania kodu bledu i sprawdzenia instalacji soda-komputer-pomiar napiecia na wtyczce-sygnalu i grzania.
[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2009-07-12 23:33:59 ]